Sint-Niklaas' bijdrage aan Shine
Het Shine-project draagt bij aan de ambitie van de stad om de CO2 te verminderen met tenminste 20 % tegen 2020 (burgemeestersconvenant). Het project in Sint-Niklaas focust op 1 wijk in het centrum van de stad. Deze wijk zal de ‘warmste wijk’ worden. Om de bottom-up benadering van dit project te verzekeren, zal Sint-Niklaas een netwerk oprichten van vrijwillige energie-experten. De vrijwilligers zullen worden opgeleid tot energie-expert om vervolgens gezinnen in hun buurt te helpen met allerlei vragen over energie en renovatie. Shine zal tot een gezamenlijke aanpak voor wijkrenovaties leiden. Sint-Niklaas zal deze aanpak testen door enerzijds het aanbieden van een energie-audit om het renovatieniveau te verhogen en anderzijds door het aanbieden van een energiescan om zo te werken aan gedragsverandering.
Renovatie naar BEN-niveau is niet voor de hand liggend. Met de hulp van Kamp C, zullen 10 huishoudens begeleid worden bij deze renovatie.
Aan de aanbodzijde, zal Sint-Niklaas netwerkmomenten organiseren om de kennis en het bewustzijn over de nieuwe technologieën en energiezuinige renovaties te verhogen bij de mensen uit de bouwsector.
Voorstelling van de organisatie
Sint-Niklaas is een stad in Vlaanderen, met ongeveer 76.000 inwoners. Sint-Niklaas heeft het burgemeestersconvenant ondertekend in 2014 en heeft zich daarmee geëngageerd om de CO2-uitstoot met minstens 20 % te verminderen tegen 2020.
Het lokale klimaatactieplan gaat nog verder en engageert de stad om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Het lokale klimaatactieplan focust op een bottom-up aanpak. Al meer dan 10 jaar onderneemt de milieu- en huisvestingsdienst van de organisatie acties ter bevordering van duurzame huisvesting.
Sint-Niklaas informeert de burgers, organiseert workshops, geeft persoonlijk bouwadvies, geeft subsidies, organiseert groepsaankopen en heeft daardoor een breed netwerk opgebouwd.