OCMW Ieper

OCMW Ieper's bijdrage aan Shine

OCMW Ieper zal zelf een aantal clusters van woningeenheden renoveren en verhuren aan mensen in energiearmoede.

Het idee achter de renovaties is de woningen meer energie-efficiënt te maken, zodat een kleiner gedeelte van het inkomen van de bewoners naar energierekeningen gaat, waardoor de gezinnen meer koopkracht krijgen. Het belangrijkste voordeel van deelname aan Shine ligt in het feit dat OCMW Ieper meer ervaring krijgt in energiezuinige renovaties en dat het technisch personeel kennis krijgt van meer ervaren partners om zo in de toekomst beter om te kunnen gaan met dit soort projecten. Eén van de problemen die we moeten aanpakken, is de verscheidenheid aan soorten woningen waarvan er een aantal zijn beschermd en dus niet kunnen worden gerenoveerd door fundamentele ingrepen langs de buitenkant van de woning. 

"OCMW Ieper zal zelf een aantal clusters van woningeenheden renoveren en verhuren aan mensen in energiearmoede. "
Piet Seynaeve

Voorstelling van de organisatie

Het OCMW is een onderdeel van het lokaal openbaar bestuur. Volgens de wet moet elke gemeente deze vorm van sociale diensten aanbieden aan haar inwoners  Het is het dichtste aanspreekpunt voor sociale diensten. Het OCMW heeft uitgebreide ervaring met de behandeling van sociale problemen voor degenen die geen aanspraak kunnen maken op een pensioen of andere voordelen en ze bieden een inkomen voor deze mensen. Het OCMW beheert ook twee bejaardentehuizen, een algemeen ziekenhuis en twee gemeenschapscentra. Schuldbemiddeling zit ook in hun aanbod, alsook speciale cursussen voor migranten.

Haar belangrijkste doelstelling is de zorg voor de meest kwetsbare in de samenleving. Door werkervaring te geven aan diegenen die het nodig hebben, is ze betrokken bij de sociale economie. Het OCMW verhuurt ook meer dan 100 eigendommen onder de marktprijs aan kwetsbare personen. De meeste van de eigendommen scoren slecht en voldoen niet aan de nieuwe energieprestatienormen en normen voor CO2-uitstoot. De technische kennis van het personeel en het budget zijn beperkt, maar er is een wil om de eigendommen te verbeteren tot de hoogst mogelijke normen. Eenmaal de gerenoveerde gebouwen tijdens het SHINE project zijn afgewerkt, zullen ze dienen als model voor toekomstige renovaties van OCMW eigendommen.