Nieuws

Studietrip rond waterstof

Deel artikel
Auteur
Kelly Penen
Datum: 16/10/2019

Studietrip rond waterstof

Op 26 september vond de derde studietrip in het kader van het SHINE-project plaats. Op vraag van de deelnemers ging de uitstap deze keer over de mogelijkheden van waterstof.

We namen 39 enthousiaste energiemeesters, BENOveerders en inwoners van de Warmste Wijken mee naar het terrein van Hydrogenics in Oevel. Hier kregen we een bezoek achter de schermen van het bedrijf dat tot de wereldtop behoort op vlak van de ontwikkeling en productie van generatoren die waterstof produceren uit groene elektriciteit. Hydrogenics produceert al enkele decennia voor toonaangevende klanten over de ganse wereld elektrolysesystemen. Daar waar ze enkele jaren geleden vooral waterstofgeneratoren voor gebruik van waterstof in de industrie leverden, hebben ze nu meer en meer klanten die waterstofgeneratoren aanschaffen voor tankstations of voor energieopslag.

Na de rondleiding werden we hartelijk verwelkomd op Kamp C  waar Hugo Vandenborre, zaakvoerder van Solenco Power, ons alles vertelde over de mogelijkheden voor particulieren. Solenco Power richt zich op de ontwikkeling van een opslagsysteem voor warmte en elektriciteit door gebruik te maken van waterstofgas als opslagmiddel: de Solenco Powerbox.

De Powerbox is een slim energiesysteem, zo groot als een koelkast. Hij  gebruikt het overschot aan elektriciteit dat zonnepanelen produceren en splitst water in waterstof en zuurstof. De waterstof wordt als gas opgeslagen in een tank en naar de Solenco Powerbox geleid op de momenten dat zonnepanelen te weinig energie produceren. De box zet dat gas om in stroom en warmte voor verwarming en sanitair water.

Tenslotte kregen we nog een antwoord op onze laatste vragen: “Wat zijn de toekomstmogelijkheden voor waterstof? Waarom is het gebruik van waterstof nog niet doorgebroken?” Adwin Martens, directeur van WaterstofNet gaf ons een duidelijk antwoord. WaterstofNet ontwikkelt en realiseert - samen met industrie en overheden - projecten en roadmaps rond duurzame waterstof voor zero-emissie transport en energieopslag. Dit met de focus op Vlaanderen en Nederland.

Omdat het de laatste studietrip in het kader van SHINE was - en omdat we nog lang niet uitgepraat waren - werden alle deelnemers getrakteerd op een heerlijk diner. Ook alle inspanningen van de energiemeesters werden niet vergeten. Zij mochten een origineel flesje wijn mee naar huis nemen.