Nieuws

Greet renoveerde haar woning in 1 jaar

Deel artikel
Auteur
Kelly Penen
Datum: 05/05/2020

Greet renoveerde haar woning in 1 jaar

Greet uit Herentals renoveerde haar woning in één jaar tijd. “Renoveren kan je ook stukje bij beetje maar wij kozen ervoor om, aangezien wij op dat ogenblik toch niet in de woning moesten wonen, er direct ’korte metten’ mee te maken en te gaan voor een totaalrenovatie.” Kamp C gaf tips tijdens renovatieproces.

Hoe ben je bij Kamp C terecht gekomen?

Greet: “Het huis waarin wij wonen maakt deel uit van een wijk. Wij wonen aan de rand van die woonwijk. We kochten mijn ouderlijk huis eind 2016. In 2017 werd de wijk voorgedragen door de stad Herentals om deel te nemen aan ‘De Warmste Wijk 2020’. Wij kregen hiervoor een uitnodiging van IOK om deel te nemen aan een infoavond hieromtrent. Ondertussen hadden wij reeds een architect onder de arm genomen om ons bij te staan bij de grondige renovatie van ons huis. Zij diende daarvoor een bouwaanvraag in eind februari 2017. Tijdens die infovergadering brachten wij de medewerker van IOK op de hoogte van ons reeds lopende bouwaanvraag. Die man zei toen dat wij niet in aanmerking zouden komen voor hun project omdat het de bedoeling was groepsaankopen te doen die pas vanaf 2018 van start konden gaan. Hij adviseerde ons toen om contact op te nemen met Kamp C om onze renovatie zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Een medewerker van Kamp C heeft toen een plaatsbezoek gedaan. Hij vroeg welke ingrepen wij gepland hadden om ons huis zo energiezuinig mogelijk te maken. Die namiddag kregen wij allerlei tips en info die wij verder zouden kunnen toepassen tijdens de renovatie. We zijn ook op Kamp C zelf geweest om daar uitleg te krijgen over de verschillende toepassingen naar energie en isolatie.”

Wat is het bouwjaar van je huis, is het een open of halfopen bebouwing?

Greet: “Onze woning werd oorspronkelijk gebouwd in de jaren zestig. Mijn ouders namen, samen met vele andere jonge gezinnen, hun intrek in de wijk in het jaar 1967. Onze woning is een rijhuis, wij zijn het tweede huis in een rij van acht aan elkaar geschakelde woningen."

Je hebt je woning volledig gerenoveerd, welke zaken heb je gerenoveerd?

Greet: “Wij stripten eigenlijk de hele woning. Het dak werd helemaal vernieuwd, er kwam twintig centimeter isolatie op. Er werden zonnepanelen geïnstalleerd. De ramen en deuren werden vervangen, wij hebben nu overal driedubbel glas. De bepleistering werd van de muren gekapt om plaats te maken voor nieuwe. Verschillende binnenmuren werden verwijderd om ruimtes groter te maken. De fundering voor het nieuwe gedeelte werd gegraven, wij hebben aan de achterzijde de maximale bouwcapaciteit benut. De keuken en onze slaapkamer bevinden zich in het nieuwe gedeelte. De badkamer die op de verdieping was, is naar het gelijkvloers verhuisd (waar vroeger de keuken was). Het hele elektriciteitsnet werd vernieuwd. De radiatoren werden verwijderd en vervangen door vloerverwarming met een condensatieketel. Onder die vloerverwarming zit PUR, dit is isolatieschuim. De plaats waar de kelder is, werd aan het plafond van de kelder geïsoleerd. We plaatsten een vraaggestuurd systeem D. De bestaande gevels kregen een nieuwe look doormiddel van isolatieplaten aan de buitenkant en steenstrips. Bovendien hebben we onze twee toiletten en de wasmachine aangesloten op de regenwaterput.”

Welke moeilijkheden ondervond je tijdens de renovatie?

Greet: “Tijdens de renovatie verliep alles eigenlijk vrij vlot. Alleen bij het pikeren van de vloerplaat om de vloerverwarming te kunnen plaatsen, kwam de buurman van twee huizen verder een kijkje nemen omdat hij het in zijn huis voelde trillen ... Die man is eind tachtig en wist ons te zeggen dat de acht huizen in de jaren zestig op één betonnen plaat zijn gebouwd. Mijn ouders zijn allebei overleden dus die konden dat niet meer vertellen, wij zijn blij dat de buurman ons wel op de hoogte bracht. Wij hebben toen onze architect gecontacteerd, zij raadde ons aan de pikeerwerken stil te leggen. De aannemer is dan heel de vloerplaat tot op een halve meter van de muren moeten komen uitslijpen. De verschillende aannemers volgden ook mooi op elkaar, alleen stukadoors vinden was moeilijk. Velen konden pas maanden later beginnen, uiteindelijk vonden we een firma die bereid was de werken uit te voeren. Bleek achteraf dat zij het in onder aanneming hadden uitbesteed.”

Botste je tegen een bepaalde regelgeving? Welke?

Greet: “De regelgeving, dit is een verhaal apart. Het duurde bijna zes maanden voor wij onze eerste bouwvergunning kregen. Onze architecte had bij het begin van ons project een afspraak gemaakt bij stedenbouw van de stad Herentals. Toen zij onze plannen daar uit de doeken deed, kreeg zij te horen dat indien wij onze aanvraag indienden samen met de isolatie aan de buitenkant en de steenstrips, de aanvraag sowieso zou worden afgekeurd. We mochten voor onze achterbouw ook alleen maar een steen gebruiken die bruingenuanceerd was. Eind 2017 diende onze architecten dan een tweede bouwaanvraag in betreffende de isolatie van de buitenmuren en het plaatsen van steenstrips. Hiervoor hebben wij de hulp moeten inroepen van de toenmalige burgemeester en de adviezen van IOK, stedenbouw deed moeilijk op alle vlakken. In eerste instantie kregen wij geen vergunning, de toenmalige burgemeester heeft, nadat ik hem bijna dagelijks bestookte met mails over de isolatienormen en het project ‘De Warmste Wijk 2020’, dan toch aan het langste eind getrokken tijdens de talloze vergaderingen over onze aanvraag.”

In hoeveel tijd heb je je woning gerenoveerd?

Greet: “Het hele project liep vanaf het indienen van de eerste bouwaanvraag in februari 2017 tot onze verhuis in juli 2018. Op dat moment hadden we nog geen keuken, badkamermeubel, binnendeuren of ingemaakte kasten. Die zijn ze eind september 2018 komen installeren. De werken van de aannemer zijn van start gegaan in juli 2017.”

Waarom heb je voor een snelle totaalisolatie gekozen?

Greet: “Wij woonden voor onze verhuis in Oevel en verkochten daar onze woning om terug te keren naar onze ‘roots’ in Herentals. De verkoop van ons huis in Oevel was rond in maart 2017, wij moesten daar verhuizen om plaats te maken voor de nieuwe eigenaars. Omdat de renovatie van onze huidige woning nog niet af was, eigenlijk nog helemaal niet opgestart was, konden wij voor een jaar onze intrek nemen in het huis van mijn tante die op dat ogenblik naar een rusthuis ging. Haar woning zou verkocht worden maar omdat wij voorlopig een dak boven ons hoofd nodig hadden, gingen zij die verkoop een jaartje uitstellen. De klok tikte tijdens de renovatie onverbiddelijk verder, wij moesten er vaart achter zetten, alles moest zo goed als klaar zijn na dat jaar. Renoveren kan je ook stukje bij beetje maar wij kozen ervoor om, aangezien wij op dat ogenblik toch niet in de woning moesten wonen, er direct  ’korte metten’ mee te maken en te gaan voor de totaalrenovatie.”

Wat vond je van de dienstverlening van Kamp C?

Greet: “Kamp C heeft ons tijdens onze renovatie meermaals gemaild om te infomeren hoe alles verliep. Wij hadden al een samenwerking lopen met onze architecte voor wij contact opnamen met Kamp C. Toch hebben zij tijdens hun bezoek aan onze woning aan het begin van ons project heel nuttig tips gegeven naar energieverbruik toe die wij dan doorspeelden aan de architect zodat zij die kon toepassen in onze renovatie. Wij zijn heel tevreden over het eindresultaat en indien wij alles nog eens terug moesten overdoen dan zouden wij zeker terug het advies van Kamp C inwinnen.”