Ambassador voor Zeeland

Sjaak Vogel

Sjaak is energie adviseur - en expert van DELTA Energie BV.

Chronologie

05/02/2019

Eye opener energiebehoefte huishoudens

Wist je dat de totale energie behoefte van een gemiddelde huishouden voor 80% uit gas wordt gehaald?

Ik reken het even voor: Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt jaarlijks* 3500 kWh elektriciteit en 1500 M3 aardgas. Nu zit er in 1 kWh 3,6 MJ energie en in 1 M3 aardgas 35,17 MJ (9,7 keer meer).   * bron: www.milieucentraal.nl)

De som wordt dan: 3500 x 3,6 = 12.600 MJ elektriciteit en 1500 x 35,17 = 53.500 MJ aardgas, totaal ruim 66.000 MJ.

Uitkomst: Het aandeel Elektriciteit is dus maar 20%, de rest (80%) komt uit aardgas!

Dan besef je ook gelijk waarom het zo’n grote opgave wordt voor huishoudens om van het aardgas af te gaan en volledig over te schakelen op elektriciteit of andere energiebronnen.

In mijn volgende blogs neem ik je mee hoe je je eigen energiebehoefte het beste en efficiëntste kan gaan beperken.

 
 
  


05/02/2019

Top 10 energieverbruikers

Onze grootste energieverbruikers zijn volgens onderzoek* gemiddeld:

1. combiketel:1.400 m3 gas
2. auto: 1.000 l brandstof
3. verlichting: 390 kWh elektriciteit
4. tv: 270 kWh elektriciteit
5. koelkast: 250 kWh elektriciteit
6. ventilatie: 210 kWh elektriciteit
7. verwarming: 200 kWh elektriciteit
8. droger: 190 kWh elektriciteit
9. ICT: 190 kWh elektriciteit
10. audio/video-apparatuur: 190 kWh elektriciteit

* Bron: Energietrends
 

Hieruit volgen als beste bespaarders: optimale woningisolatie en ventilatie, efficiënte verwarming, bewuste- en zuinige mobiliteit (elektrische auto geladen met duurzaam opgewekte stroom), zonnepanelen, efficiënte (LED) verlichting en efficiënte apparaten, voornamelijk voor wassen, drogen, koelen en vriezen.



01/03/2019

Grote stappen maken in energie besparen: isoleren!

Zoals in mijn eerdere blog al vermeld; de totale energiebehoefte hangt vooral af van hoeveel verwarming je nodig hebt voor je woning.
Om grote stappen te maken in het energiezuiniger worden is het dus belangrijk om te beginnen met het beperken hiervan, ofwel Isoleren.

Indien je woning nog niet goed ingepakt is met isolatie, laat de woning dan geheel isoleren. Vooral gevels en dak zijn belangrijk.
Ongeveer de helft van de oudere woningen is nog niet goed geïsoleerd en dan gaat er veel kostbare warmte verloren. Bovendien voelt een niet goed geïsoleerde woning niet comfortabel aan.
Je gaat toch zelf ook niet goed gekleed de winterse kou in?
Vooral het vullen van een lege spouwmuur met isolatie is goedkoper dan men denkt en vaak al binnen 3-4 jaar terug te verdienen!
Ook een goed geïsoleerd dak bespaart veel gas en een handige doe het zelf-er kan met de juiste informatie van een deskundige dat eventueel ook zelf doen. 

Met een goed geïsoleerd huis bespaar je heel veel kosten én krijg je een veel hoger wooncomfort.

In onderstaand plaatje wordt het gemiddelde warmteverlies weergegeven.
Zoals je ziet gaat er ook nog veel warmte verloren door ramen en als je ventileert. Nu is een goede ventilatie wel belangrijk, maar ook dat kan veel zuiniger... daar kom ik in een volgende blog graag op terug!


Gerelateerde afbeelding


24/04/2019

Logische stappen naar volledige duurzaam worden

Zoals in de vorige blog al aangegeven: als je naar een duurzame woning wlt en je energieverbuikskosten wil verlagen is isolatie de belangrijkste 1e stap.

Hiermee wordt de energiebehoefte al flink verlaagd.

Hierna kun je aan de slag met het verduurzamen van de energie opwekkers.
De meest logische vervolgstappen na isolatie zijn;

1. Het plaatsen van een hybride warmtepomp
Met een hybride lucht/water warmtepomp kun je gemiddeld een besparing op gebruik van fossiele brandstof (vaak Aardgas) realiseren van tot wel 70%.
De warmtepomp wordt naast de CV ketel geplaatst en aangesloten op de centrale verwarmings installatie en zorgt bij buitentemperaturen tot ca. 5 graden boven nul voor een efficiente verwarming.

Let er wel op dat de lagere verwarmings watertemperatuur voldoende warmte kan leveren en afstaan aan de vetrekken. Met vloer-of wanverwarming systemen is dat meestal geen probleem, maar bij radiatoren moet dit goed bekeken worden. Plaats indien nodig grotere (laag-temperatuur) radiatoren.

2. Het plaatsen van zonnepanelen
Met een set zonnepanelen kun je het extra verbruik van de warmtepomp zelf duurzaam opwekken én zoveel als mogelijk van het oorspronkelijke elektriciteit verbruik.
Zonnepanelen zorgen voor zelf opwekking van puur duurzame eigen elektriciteit met een uitstekend financieel rendement én voor het minder afhankelijk worden van prijsstijgingen in de toekomst. Een gemiddeld zonnepanelen levert op een gunstige lokatie ongeveer 250 -300 kWh per jaar. Plaats echter niet veel meer zonnepanelen dan je eigen (toekomstig verwacht) jaarverbruik voor een optimaal (financieel) rendement.

Na deze 2 vervolg maatregelen ben je al flink op pad naar een energieneutrale toekomst.

Na deze maatregelen kun je verder met het optimaliseren van de ventilatie in huis (systeem met CO2 regeling en warmte terugwinning), het maken van sanitair warmwater via de zon (zonneboiler), het verduurzamen van je mobiliteit (electrisch rijden) en nog veel meer.....

Samen op weg naar een duurzame toekomst voor u zelf en voor uw kinderen!