Zoals in de vorige blog al aangegeven: als je naar een duurzame woning wlt en je energieverbuikskosten wil verlagen is isolatie de belangrijkste 1e stap.
Hiermee wordt de energiebehoefte al flink verlaagd.
Hierna kun je aan de slag met het verduurzamen van de energie opwekkers.
De meest logische vervolgstappen na isolatie zijn;
1. Het plaatsen van een hybride warmtepomp
Met een hybride lucht/water warmtepomp kun je gemiddeld een besparing op gebruik van fossiele brandstof (vaak Aardgas) realiseren van tot wel 70%.
De warmtepomp wordt naast de CV ketel geplaatst en aangesloten op de centrale verwarmings installatie en zorgt bij buitentemperaturen tot ca. 5 graden boven nul voor een efficiente verwarming.
Let er wel op dat de lagere verwarmings watertemperatuur voldoende warmte kan leveren en afstaan aan de vetrekken. Met vloer-of wanverwarming systemen is dat meestal geen probleem, maar bij radiatoren moet dit goed bekeken worden. Plaats indien nodig grotere (laag-temperatuur) radiatoren.
2. Het plaatsen van zonnepanelen
Met een set zonnepanelen kun je het extra verbruik van de warmtepomp zelf duurzaam opwekken én zoveel als mogelijk van het oorspronkelijke elektriciteit verbruik.
Zonnepanelen zorgen voor zelf opwekking van puur duurzame eigen elektriciteit met een uitstekend financieel rendement én voor het minder afhankelijk worden van prijsstijgingen in de toekomst. Een gemiddeld zonnepanelen levert op een gunstige lokatie ongeveer 250 -300 kWh per jaar. Plaats echter niet veel meer zonnepanelen dan je eigen (toekomstig verwacht) jaarverbruik voor een optimaal (financieel) rendement.
Na deze 2 vervolg maatregelen ben je al flink op pad naar een energieneutrale toekomst.
Na deze maatregelen kun je verder met het optimaliseren van de ventilatie in huis (systeem met CO2 regeling en warmte terugwinning), het maken van sanitair warmwater via de zon (zonneboiler), het verduurzamen van je mobiliteit (electrisch rijden) en nog veel meer.....
Samen op weg naar een duurzame toekomst voor u zelf en voor uw kinderen!