Het Warmste Wijkteam overtuigde al heel wat mensen om een gratis energie-audit van de woning te laten doen. Maar wat houdt dat nu eigenlijk in? We mochten deze maand eens meekijken tijdens een energie-audit.
Woensdagnamiddag, 16 uur. Stipt op tijd belt Jenne, energiedeskundige van de MilieuAdviesWinkel aan. “Goeiemiddag, ik kom voor de energie-audit!” Jenne valt meteen met de deur in huis, en gaat aan de slag. Er moet dan ook heel wat bekeken worden. Het huis wordt van top tot teen – of van dak tot kelder, beter gezegd – en van buiten tot binnen doorgelicht.
Het hellend dak werd recent langs de buitenzijde geïsoleerd en is beter geïsoleerd dan de minimumeis. Ook de isolatie van de dakuitbouw in het achterste dakvlak krijgt een goed rapport, net als het nieuw geplaatste dakvlakraam.
De aanwezigheid van isolatie in het plat dak van de achterbouw is niet gekend. Jenne stelt voor om, bij renovatiewerken het dak zeker te controleren en zo mogelijk langs de buitenzijde te isoleren. Eventueel kan het dak verder worden afgewerkt met een groendak. Dan moet ook de stabiliteit van de structuur nagekeken worden.
Geen van de dakvlakken is zuidgericht, maar ook bij een oost- en westoriëntatie kan het rendement van fotovoltaïsche panelen tot 85% bedragen. Jenne vindt het dus zeker het overwegen waard, om het huishoudelijk elektriciteitsverbruik terug te dringen door zelf energie op te wekken. Hij is echter duidelijk: de installatie van PV-panelen is de kers op de taart, eerst moeten de gebouwschil en de technieken in de woning aangepakt en geoptimaliseerd worden.
De buitenmuren zijn vermoedelijk voorzien van een spouw. Jenne raadt aan die te laten controleren door een aannemer. Als de spouw proper is en voldoende breed, kan ze mogelijk worden na-geïsoleerd. De ingreep is beperkt en de investeringskost klein. De gevel wordt ook best behandeld met een hydrofuge om het buitenspouwblad te beschermen tegen neerslag. Dat zorgt ervoor dat het buitenspouwblad waterafstotend wordt, waardoor het risico op vochtproblemen veel kleiner wordt.
De vloer is niet geïsoleerd, en Jenne erkent dat na-isolatie van een vloer op volle grond niet eenvoudig is zonder de nodige breekwerken. Het kan eventueel wel enkel plaatselijk, bijvoorbeeld bij de renovatie of uitbreiding van de achterbouw. Vloerisolatie rendeert uiteraard als energiebesparing, maar ook in comfort. Ook de vloer en de trap boven de kelderruimte worden best geïsoleerd. Dit kan met vormvaste isolatieplaten. Ook de deur naar de kelder kan isolatie gebruiken, en wordt best meteen ook luchtdicht gemaakt. Zo worden hinderlijke koudestromen en warmteverlies vanuit de kelder uitgesloten.
Het buitenschrijnwerk – de ramen en deuren – werd recent vernieuwd, is in goede staat en voldoet met de drievoudige beglazing ruimschoots aan de geldende normering. Eventueel is het nog mogelijk om het raam in de achtergevel te vervangen door een hoog performant schuifraam. In dat geval is het belangrijk dat ventilatieroosters op het raam voorzien worden, zodat de leefruimte steeds voorzien wordt van verse toevoerlucht. Ook de isolatie en luchtdichtheid van de rolluikkast moet worden nagekeken. Dat is dikwijls een zwak punt op vlak van thermische en akoestische isolatie.
De condenserende gaswandketel is van recente datum en is zeer rendabel. Bij ingrijpende renovatiewerken, bijvoorbeeld het uitbreken van de vloer in de achterbouw, raadt Jenne aan te voorzien in een verwarmingssysteem op lage temperatuur, bijvoorbeeld vloerverwarming. Zo zal de condensatieketel maximaal condenseren en blijft het rendement optimaal.
De opwekking van het sanitair warm water zou beter losgekoppeld worden van het verwarmingssysteem, om de ketel te ontlasten en het rendement te optimaliseren. Jenne raadt een warmtepompboiler aan. Die kan aangesloten worden op de mechanische ventilatieafvoer en zorgt voor grotendeels gratis opwekking van het sanitair warm water.
Voor een goede binnenluchtkwaliteit is het ventileren van de woning een absolute must. Een goed werkend ventilatiesysteem komt de gezondheid van het gebouw en haar bewoners ten goede. Ventilatie, dat is niet alleen toevoer van verse lucht in droge ruimten (bijvoorbeeld via raamroosters), maar ook doorvoer van ventilatielucht doorheen de woning (via een spatie onder de binnendeuren) en afvoer van de vochtige en bezoedelde binnenlucht in de natte ruimten (via een mechanische afvoerinstallatie). In de natte ruimten (badkamer, toilet, keuken, wasplaats) is het belangrijk nog een mechanisch afvoersysteem te voorzien. Best is een centraal gestuurde afvoer, die alle natte ruimten tegelijk afvoert. Dit komt niet alleen het energieverbruik, maar ook het comfort en het beperken van akoestische overlast ten goede.
Er is een regenwaterput aanwezig, maar die wordt momenteel nog niet gebruikt. Jenne raadt dit zeker aan: tot 50% van het dagelijks huishoudelijk watergebruik kan uit de regenwaterput worden gehaald. Spoelen van toiletten, aansluiting van de wasmachine, het water voor de schoonmaak, planten water geven, auto wassen,…
De meeste elektrische toestellen zijn van recente datum en hebben een aanvaardbaar verbruik. De bewoners letten bij de aankoop van nieuwe apparaten best op het energie-efficiëntielabel: toestellen met A+++ label herleiden het verbruik tot een minimum.
Een week later volgt het verslag van de audit. De energetische staat van de woning staat netjes samengevat: waar er al dan niet isolatie is, hoe er verwarmd wordt, hoe er geventileerd wordt. Ook de belangrijkste verbruikers onder de elektrische toestellen worden opgelijst, en hoe het met het energieverbruik van de bewoners is gesteld. Voor nieuwsgierige lezers: da’s heel goed, zowel elektriciteits-, water- als gasverbruik ligt hier vrij laag in vergelijking met een gemiddeld Vlaams gezin. Goed rapport, dus!
Naast de samenvatting van de audit, geeft het verslag ook heel wat goed advies – wat zijn de prioriteiten die eerst aangepakt moeten worden, wat zijn verdere aandachtspunten - een kostenraming én info over mogelijke subsidies, energiepremies en mogelijke energieleningen. De wijkbewoners weten dus wat hen te doen staat, maar hebben ook meteen een schat aan informatie in handen om verder aan de slag te gaan. “Heel interessant en praktisch,” wordt de energie-audit geëvalueerd. “We kunnen het iedereen aanraden!”