Ambassadeur de Kempen

Carine & Ludo Druyts - Siemons

Ludo en Carine zijn twee vrijwillige energiemeesters. In de gemeente Retie hebben ze al verschillende gezinnen bijgestaan met tips om energie te sparen. Ludo en Carine nemen tevens deel aan de opendeur dagen van Ecobouwers in november. Meer info daarover kan je op hier vinden: https://www.ecobouwers.be/woningen/laag-energie-vakantiewoning-met-duurzame-technieken.

Ontdek de ervaringen van deze enthousiaste energiemeesters op hun tijdlijn!

Chronologie

23/10/2018

Laten we ons even voorstellen...

Wij zijn Ludo en Carine.

Door een kleinschalig project op te starten, namelijk het bouwen van een bio-ecologische vakantiewoning, werden we met zoveel mogelijke materialen en keuzes geconfronteerd dat we besloten ons eerst via een aantal cursussen beter te informeren zodat we dus ook betere keuzes konden maken.

Via deze cursussen kwamen we in contact met IOK, Dialoog, Eandis en Kamp C. Niet alleen deden we veel kennis op, ook onze interesse werd hierdoor geprikkeld, zowel voor bouwmaterialen als voor technieken. We hebben altijd gezegd dat we, als ons project (zo goed als) voltooid zou zijn, we ons zouden engageren als vrijwilliger maar we wisten toen nog niet welke kant we daar mee uit zouden gaan, of wat de mogelijkheden waren. Toen we via Kamp C over het project “energiemeester” hoorden, werd ons dat wel duidelijk: hieraan wilden we een deel van onze vrije tijd spenderen: mensen die spaarzaam en met respect voor het milieu willen leren omgaan met energie, maar net dat extra steuntje in de rug nodig hebben om op weg te helpen.

Voor ons  is zo de cirkel rond : de kennis die wij hebben kunnen opdoen via IOK, Dialoog, Eandis en Kamp C kunnen wij nu op ons beurt overbrengen aan mensen die daar voor openstaan, net als wij toen (en nu nog steeds).

In de zomer hebben we 3 gezinnen een 1ste bezoek gebracht. Nu, bij het begin van het stookseizoen, starten we met onze 2de ronde. Het doet deugd een enthousiaste “ja” te krijgen wanneer we de vraag stellen of we een 2de bezoekje mogen brengen. Die voldoening en het gevoel mensen te kunnen helpen: daar doen we het voor. Meer zelfs: tijdens elk bezoek leren we zelf telkens weer wat bij. Daarover meer de volgende keer.

Ludo en Carine

Siemons-Druyts


30/11/2018

Amerikaanse koelkast

Als energiemeesters leren wij van elk huisbezoek weer wat bij.
Laten we als voorbeeld de Amerikaanse koelkast belichten. Dit specifieke model is zo opgebouwd dat de koelkast en het diepvriesgedeelte naast elkaar staan. Ze zijn groot (tot 750 liter) en hebben verschillende snufjes zoals voorzieningen voor koel water, ijsblokjes enz. Deze modellen zijn niet alleen duur in aankoop maar zijn ook echte energievreters.Het verbruik van een Amerikaanse koelkast ligt gemiddeld 33 % hoger dan dat van een gewone koel-vriescombinatie. Bovendien, indien het toestel even geen elektriciteit krijgt, bijvoorbeeld bij een stroompanne, loopt de temperatuur te snel op. Bij een goed geïsoleerd toestel blijft die temperatuur 24 uur lang tussen -18° C en -9° C, bij de Amerikaanse koelkasten is dit maximaal 13 uur, en soms slechts 4 uur! Dat komt door de aanwezigheid van de ijsverdeler, waarlangs de koude kan ontsnappen.
Dit type van koelkast wordt ook dikwijls als niet-ingebouwd toestel geplaatst. Bij vloerverwarming moet je dan vooral opletten dat deze niet onder de koelkast doorloopt want dan heeft deze natuurlijk nog meer elektriciteit nodig om de ingestelde temperatuur te behouden.
Het kan dus zeker geen kwaad eerst goed na te denken alvorens deze trend te volgen...


28/12/2018

Ecobouwers opendeur

Vorige maand hebben we de deuren van ons vakantiehuisje opengezet tijdens het evenement "opendeurdagen ecobouwers". We hebben 4 sessies gegeven, telkens voor een 12-tal mensen. Het was een succes. We hadden een zeer divers publiek. Sommigen hadden zelf bouw- of verbouwplannen, anderen volgden een opleiding tot makelaar, weer anderen waren vooral geïnteresseerd in de technieken die wij hebben gebruikt, enz. Tijdens de sessies werden wij ondersteund door onze aannemer houtskeletbouw zodat de mensen een volledig beeld kregen van de wijze waarop de woning is opgebouwd + van de gebruikte materialen. De gebruikte technieken en de binnenafwerking hebben we zelf toegelicht. Het was vermoeiend maar vooral inspirerend en voldoening gevend. Veel kandidaat bouwers en verbouwers zijn er nog steeds te weinig van op de hoogte dat ecologisch verantwoorde materialen een mooi alternatief kunnen zijn voor de traditionele materialen. Zo hebben wij er bijvoorbeeld voor gekozen om de binnenafwerking van de muren uit te voeren met gipsvezelplaten in plaats van de alom gekende gipskartonplaten. Traditionele gipskartonplaten bevatten naast gips en karton ook bindmiddelen en soms zijn ze ook nog versterkt met glasvezel. Gipsvezelplaat bestaat uit een mengeling van gips, cellulosevezels van gerecycleerd papier en water, zonder bindmiddelen. Dat mengsel wordt samengeperst, tegen hoge temperatuur verwarmd, gedroogd en in verschillende afmetingen gezaagd. Gipsvezelplaten bestaan dus uit amper drie elementen, waarvan er één een recyclage-en de andere twee een natuurproduct zijn. Een zeer ecologisch geheel dus... De plaatsing van gipsvezelplaten is wel wat arbeidsintensiever dan deze van gipskartonplaten. Dat komt ook mede door het gewicht : 15 kg per m². Wij hebben platen gebruikt van(LxBxD) 2600x600x12,5 mm, wat dus neerkomt op meer dan 23 kg per plaat. Bij gipskartonplaten ligt het gewicht per m² tussen 9,1 kg en 11,5 kg. Indien we enkele bezoekers aan het denken hebben kunnen zetten : missie geslaagd !



27/01/2019

energie besparen als huurder

Als huurder van een woning heb je minder mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te nemen dan als eigenaar . Zo zijn bijvoorbeeld de inbouwtoestellen vaak eigendom van de verhuurder en deze zijn niet altijd de meest recente, lees energiezuinige, toestellen. 
U kunt als huurder energie besparen door er verstandiger mee om te gaan. Hierbij enkele tips : 
* Zet de verwarming een graadje lager en/of schakel 's avonds een uurtje vroeger over naar nachtstand
* Ventilatie is nodig voor een gezonde woning maar te veel ventilatie levert onnodig warmteverlies op. Maak kieren en spleten van ramen en deuren daarom dicht met tochtstrips
* Was op lagere temperatuur
* Droog bij mooi weer de was buiten in plaats van in de droogkast
* Schakel elektrische apparaten, zoals TV en PC, laptop,… bij niet gebruik volledig uit en laat ze dus niet op stand-by staan. Heel handig hiervoor : gebruik een stekkerdoos met schakelaar, zo kan je meerdere apparaten met 1 druk op de knop uitschakelen
* Vervang kapotte lampen door led-lampen
* Vervang je douchekop door een spaardouchekop. Deze laat minder water door maar er is geen verlies aan comfort
En wie weet : misschien kan jij zo jouw huisbaas motiveren om zelf ook een steentje bij te dragen door bijvoorbeeld die oude koelkast te vervangen door een nieuwe ? Win-win…