Ambassadeur Zeeland

Luc Burm

Ik ben Luc en werk als coördinator Projecten voor Clavis. Clavis is een corporatie met ongeveer 2.500 woningen, die zich als maatschappelijk ondernemer inzet voor de lokale woningmarkt in Terneuzen en Sluiskil. Onze activiteiten zijn gericht op het verhuren, beheren, ontwikkelen en verkopen van onroerend goed. Clavis richt zich vooral op het bieden van perspectief aan mensen met minder kansen op de woningmarkt.

Als coördinator Projecten heb ik veelal te maken met Nieuwbouwprojecten waarbij duurzaam hoog in het vaandel staat. Energiezuinige woningen bouwen met een lage energienota.

Chronologie

08/10/2018

Energie besparen doe je zo

De ideale temperatuur is 4°C

Een temperatuur van 4°C is het beste om je etenswaren in je koelkast te bewaren. Bij een temperatuur van 4°C zijn de meeste vleeswaren namelijk het langst houdbaar. Ook de meeste groenten en fruit die je in je koelkast kunt bewaren, zijn bij deze temperatuur lang houdbaar. Wanneer de temperatuur in de koelkast hoger is, vermenigvuldigen schimmels en bacteriën zich makkelijker waardoor je etenswaren sneller zullen bederven. Je kunt de temperatuur van je koelkast ook lager dan 4°C instellen, maar dan verspil je onnodig energie. Het is ook mogelijk dat de achterwand of de producten die tegen de achterwand staan dan zullen bevriezen vanwege de lage temperatuur.


30/01/2019

Zelf dak isoleren

Zelf dak isoleren

Zelf je schuine dak isoleren is goed te doen, als je maar weet waar je op moet letten. Milieu Centraal zet tips voor de doe-het-zelver op een rij. En we geven aan wanneer je voor het isoleren van je dak toch beter een professional kan inschakelen.

Je kunt zelf met dakisolatie aan de slag als je een schuin dak hebt met dakpannen. Dit kun je aan de binnenkant isoleren. Een plat dak of een dakkapel kun je beter niet zelf isoleren, laat dit over aan een deskundig bedrijf. Als je een plat dak verkeerd isoleert, heb je grote kans op vocht in je dak en rottend hout of schimmel.

Voor een gemiddelde eengezinswoning (76 m2 schuin dak) kost dakisolatie 5.300 euro. Een doe-het-zelver betaalt 1.100 euro aan materialen.


30/01/2019

Energie besparen... zonder moeite.

Slim wassen

  • Gebruik de spaartoetsen van je wasmachine zoveel mogelijk en bedenk: je bent altijd voordeliger af met één volle dan met twee halfvolle machines.
  • Wassen op hoge temperatuur (60° - 90°C) vraagt meer energie: doe dit alleen als het echt nodig is (en dat is in dit land echt veel minder vaak dan je denkt).
  • Erg vuile was kun je van tevoren in de week zetten. Dan kun je het daarna minder warm wassen.
  • Let op het energielabel als je een nieuwe wasmachine koopt. Toestellen met een A-label zijn het zuinigst.
  • Koop een wasmachine die op een hoog toerental kan centrifugeren. De was hoeft dan minder lang in de droogtrommel.

30/01/2019

energie besparen doe je zo

Zuinig drogen

  • Droog je was zoveel mogelijk aan een waslijn of -rek. Dat gaat sneller dan je denkt en als je aan het werk bent, zie je dat rekje toch niet staan.
  • Als je ’s winters voor het slapengaan je natte jeans op de radiator legt, is die ’s morgens al droog.
  • Laat je linnen eerst goed centrifugeren, bij voorkeur op 1000 toeren/minuut of meer. Zo bespaar je al snel 20 à 25% energie bij het drogen.
  • Een gewone wasdroger met luchtafvoer verbruikt minder dan een condensatiewasdroger.
  • Stop niet meer wasgoed in de wasdroger dan in de gebruiksaanwijzing aangegeven is. Stel de droogtijd zo precies mogelijk in.

16/04/2019

Besparen op het energieverbruik van je verwarming

Zet de verwarming uit in de ruimtes die je niet gebruikt.
Pas wel op voor bevriezing als het erg koud is. Laat de radiatoren heel licht aanstaan als het vriest buiten, om bevriezing te voorkomen.
 Houd kamerdeuren niet (te lang) open. 
Als je de ruimtes in je huis efficiënt verwarmt, houdt er dan wel rekening mee dat er veel warmte verloren gaat als de deur van een verwarmde ruimte openstaat. Sluit de deuren dus zo snel mogelijk.
 Wen aan een iets lagere temperatuur in huis en zet de verwarming lager.
Mensen worden ook wel “gewoontedieren” genoemd.  Als je de verwarming vanaf nu altijd een graadje lager zet, zal dit in het begin even wennen zijn, maar al snel zal je lichaam zich hierop aanpassen en ben je gewend aan de nieuwe temperatuur in huis. De verwarming altijd één graad lager scheelt al snel zo’n 6 tot 8% op je jaarlijkse verwarmingskosten! 
 Draag sloffen in huis.
Warme lucht stijgt en koude lucht daalt. Hierdoor is een vloer vaak koud. Door lekkere warme sloffen in huis te dragen heb je hier minder last van en hoef je de verwarming minder hoog te zetten.
 Leg dekens op de bank.
Door lekker met een deken op de bank te liggen of zitten krijg je het veel minder snel koud en kun je de verwarming veel minder hoog zetten.
 Zet de verwarming ‘s nachts uit, of heel laag. 
Als je onder een warme deken ligt, is het niet nodig om de verwarming in huis aan te hebben. Zet de verwarming ‘s nachts uit of op een lage stand. Als het buiten vriest, moet je de verwarming wel op een lage stand aanhouden om bevriezing te voorkomen.
 Zet de verwarming zo vroeg mogelijk op de nachtstand.
Nadat je de verwarming op de nachtstand hebt gezet, blijft het nog wel even warm in huis. Zet de verwarming dus al een tijdje voor je gaat slapen op de nachtstand om energie te besparen. 
 

Besparen op het energieverbruik van je verwarming


30/01/2019

bespaar warm water

Gebruik een perlator (schuimstraalmondstuk).
Een perlator wordt ook wel een schuimstraalmondstuk genoemd. Het bespaart veel water en bij het gebruik van warm water bespaart het dus ook energie. De meeste kranen zijn al voorzien van zo’n mondstuk, maar het is de moeite waard om het even te controleren. 
 Gebruik een waterbesparende douchekop.
Een warme douche verbruikt een hoop energie. Met een waterbesparende douchekop verbruik je stukken minder water tijdens een douchebeurt en verbruik je dus minder energie.
 Douche korter.
Een lange warme douche kan heerlijk zijn, maar het verbruikt ook veel energie. Als je energie wilt besparen doe je er goed aan om niet te lang te douchen. 
 

01/03/2019

radiator folie

Radiatorfolie

Als de gevels van je huis nog niet (goed) zijn geïsoleerd kunnen ook kleine maatregelen die niet veel geld kosten je helpen. Bijvoorbeeld door je radiatoren die aan buitenmuren hangen aan de achterzijde te voorzien van radiatorfolie met magneetband. Je ziet er niets van en de folie zorgt dat de stralingswarmte van radiator niet meer naar de koude buitenmuur straalt en ongebruikt naar buiten verdwijnt maar lekker in huis blijft. Ruim binnen 1 stookseizoen is deze kleine investering terugverdient!


01/02/2019

vriezer ontdooien doe je in de winter

Ontdooi de vriezer

De winter is het ideale moment om ijsvorming uit de vriezer te verwijderen, terwijl het buiten vriest. Je kunt de diepvriesproducten dan gemakkelijk buiten bewaren tot de vriezer ontdooid is. Je hebt dan geen tijdelijke opvang van de producten nodig, waardoor je dus energie kunt besparen


04/02/2019

energietips sluipverbruik

Energietips sluipverbruik

Zo’n 3 % van je energieverbruik gaat naar televisietoestel, multimedia en entertainment. Door toestellen in stand-by te laten, verbruiken ze onnodig stroom!

  • Schakel toestellen met afstandsbediening volledig uit na gebruik.
  • Verwijder laders (gsm, tandenborstel, kruimeldief…) uit het stopcontact na gebruik
  • Zet de dimfunctie van verlichting uit of trek de stekker uit.