Zet de verwarming uit in de ruimtes die je niet gebruikt. Pas wel op voor bevriezing als het erg koud is. Laat de radiatoren heel licht aanstaan als het vriest buiten, om bevriezing te voorkomen.
Houd kamerdeuren niet (te lang) open. Als je de ruimtes in je huis efficiënt verwarmt, houdt er dan wel rekening mee dat er veel warmte verloren gaat als de deur van een verwarmde ruimte openstaat. Sluit de deuren dus zo snel mogelijk.
Wen aan een iets lagere temperatuur in huis en zet de verwarming lager. Mensen worden ook wel “gewoontedieren” genoemd. Als je de verwarming vanaf nu altijd een graadje lager zet, zal dit in het begin even wennen zijn, maar al snel zal je lichaam zich hierop aanpassen en ben je gewend aan de nieuwe temperatuur in huis. De verwarming altijd één graad lager scheelt al snel zo’n 6 tot 8% op je jaarlijkse verwarmingskosten!
Draag sloffen in huis. Warme lucht stijgt en koude lucht daalt. Hierdoor is een vloer vaak koud. Door lekkere warme sloffen in huis te dragen heb je hier minder last van en hoef je de verwarming minder hoog te zetten.
Leg dekens op de bank. Door lekker met een deken op de bank te liggen of zitten krijg je het veel minder snel koud en kun je de verwarming veel minder hoog zetten.
Zet de verwarming ‘s nachts uit, of heel laag. Als je onder een warme deken ligt, is het niet nodig om de verwarming in huis aan te hebben. Zet de verwarming ‘s nachts uit of op een lage stand. Als het buiten vriest, moet je de verwarming wel op een lage stand aanhouden om bevriezing te voorkomen.
Zet de verwarming zo vroeg mogelijk op de nachtstand. Nadat je de verwarming op de nachtstand hebt gezet, blijft het nog wel even warm in huis. Zet de verwarming dus al een tijdje voor je gaat slapen op de nachtstand om energie te besparen.
Besparen op het energieverbruik van je verwarming