Op 16 en 18 oktober organiseren we laagdrempelige workshops om energie te besparen.
16 oktober : elektriciteit
18 oktober : verwarming
Het is belangrijk dat we met iedereen aandacht hebben om energie te besparen. De klimaatverandering wordt steeds meer voelbaar, zo ook in onze streken. In ons gezin passen we graag tips om energie te besparen toe. Deuren sluiten van de verwarmde ruimtes, de lichten uit schakelen ... Het zijn kleine maar makkelijke veranderingen om mee te geven aan onze kinderen.
Op 16 en 18 oktober organiseren we laagdrempelige workshops om energie te besparen.
16 oktober : elektriciteit
18 oktober : verwarming
Vanamiddag ging de eerste workshop door over energie besparen en meer bepaald over elektriciteit. Alle deelnemers vonden het interessant om de tips te horen. Wist je dat een wasmachine op een ecoprogramma misschien wel langer duurt maar uiteindelijk veel minder energie verbruikt ? Veel deelnemers wisten dit niet.
Veel bijgeleerd,
Hierbij de ervaringen van Liesbeth die een energiemeter gebruikte
"Ik heb ontdekt dat mijn diepvriezer 270kWh verbruikt op jaarbasis, dus dat is het eerste toestel dat ik zal vernieuwen.
Daarnaast is het ook duidelijk wat het energieverbruik is van verschillende wasbeurten (eco, kort programma of 60°) en het verschil is echt groot (resp 0,89 0,27 en 1,34 kWh per wasbeurt).
Een leuke ontdekking was dat het opladen van mijn elektrische fiets op maandbasis maar 2,5 euro kost. Ik had dit hoger verwacht. Dus een extra motivatie om te fietsen en geen auto te gebruiken!
Bedankt voor het toestel, het was leerrijk."
De energiemeters zijn gratis te ontlenen bij de milieudienst van de stad Ieper.
Op 12/12/2018 en 16/12/2019 vonden twee infomomenten plaats over de groepsaankoop gas een groene elektriciteit. Het was heel interessant te horen en een twintigtal mensen schreven zich in. Benieuwd hoeveel ze zullen besparen ?
Na de uiteenzetting gaven de deelnemers zelf verschillende tips om energie zowel gas als elektriciteit te besparen. Heel boeiend!
- graadje lager in de woonkamer
- spaardouchekop gebruiken
- eten ontdooien in de koelkast
zijn maar enkele leuke tips die ter sprake kwamen.
De kamerthermostaat een graadje lager zetten bespaart 7 % energie. Dat is niet alleen 7 % energie maar ook een energiefactuur die 7 % lager wordt. Dit is toch aardig meegenomen.
Verwarm 's nacht tot 16°C en niet lager. Door de verwarming 1 uurtje voor het slapen gaan en bij afwezigheid lager te zetten, bespaar eveneens.
Een leuke tip om toe te passen en echt niet moeilijk.
In alle SHINE woningen wordt een woonmeter geplaatst. Op de woonmeter kunt u aflezen hoe hoog (of laag) de temperatuur is in de kamer of hoe het zit met de luchtvochtigheid. De meters worden geplaatst door een medewerker van Goed Wonen. De medewerker zal ook een gratis energiescan uitvoeren in de woning en zal de woonmeter plaatsen. Meteen zal u worden uitgelegd hoe u van de woonmeter gebruik kan maken.
De woonmeter zal een tijdje in de woning blijven tot de medewerker van Goed Wonen deze terug komt halen. De medewerker neemt op dat moment de tijd om met de bewoner de resultaten te bespreken.
Benieuwd naar de ervaring,
Met deze warme dagen genieten we meer van een frisse consumptie of ijsje of bewaren we producten beter in de koelkast. Hier alvast enkele tips om energie te besparen :
1. Een volle diepvriezer is zuiniger dan een halfvolle, de inhoud van de diepvries houdt namelijke de koude vast.
2. Ontdooi regelmatig de diepvriezer, een ijslaagje van twee millimeter betekent een meerverbruik van 10 %. Ondooi tijdig.
3. Zet de temperatuur van de diepvriezen op -18°C of hoger. Iedere extra graad betekent een meerverbruik van vijf procent.
4. Zet de temperatuur van de koelkast op 5 of 6°C. Elke graad geeft zijn meerverbruik van tien procent. Zet de koelkast op een koele plaats en tien centimeter van de muur.
5. Een slecht sluitende deur van een koelkast lekt energie. Eventueel te verhelpen door in te wrijven met talkpoeder.
Met de warme dagen wordt al vlugger een douche genomen. Hier alvast enkele besparende tips :
1. Een bad verbruikt de helft meer water en energie dan een douche (als je er niet te lang onder staat!)
2. Gebruik een douche om te douche tijd te beperken
3. Een spaardouchekop bespaart je de helft aan water en energie in vergelijking met een gewone douchekop
4. Eéngreepskranen mengen sneller op de gewenste temperatuur
Agenda voor de komende maanden :
Blijf je meterstanden bijhouden, geeft een mooi beeld van je energieverbuik
Studiebezoek Loos-en-Gohelle :15 juni, meer details volgen.
Evalutatie woonmeters
Oktober : energiebeurs met workshops, meer details volgen