Chronologie

24/07/2017

Energy champions league: overzicht

19/11/2019

De Warmste After Work

Na een geslaagde Energy Champions League mochten we onze wijkbewoners nog eens verwennen met de Warmste After Work. We konden zelfs heel wat actieve, energieke wijkbewoners in de bloemetjes zetten!

En omdat beelden véél meer zeggen dan woorden... laten we je graag meegenieten van de sfeer in de Warmste Wijk!


30/04/2019

Aan de slag met de Energiewijzer

In onze blogpost van februari lieten we jullie al kennismaken met de energie-audits die in de Warmste Wijk gebeuren. We konden al meer dan 100 gezinnen blij maken met een audit, en velen van hen gingen met de aanbevelingen aan de slag. 

We focussen in de Warmste Wijk niet alleen op structurele ingrepen. De grootste besparing op de energiefactuur en de

CO2 uitstoot is immers de energie die je niet verbruikt. Vandaar dat we in de wijk ook energiescans aanbieden, waarbij we focussen op het gedrag. Na de scan krijgen de bewoners een verslag waarin een heleboel tips zijn opgenomen om energie te besparen. Tijdens een scan bekijkt de adviseur ook waar er met heel weinig middelen toch een besparing gerealiseerd kan worden. De adviseur laat ook een energiebesparingskit achter naargelang de situatie in de woning (bijvoorbeeld een led-lamp, tochtstrips of een douchetimer). We laten ook telkens een Wijze(r) Energie achter, een superhandige wijzer met een heleboel tips rond energiebesparing.

Om te zien hoeveel energie je bespaart hebben we een superhandig toestel dat we koppelen aan een handige monitoringstool, zodat de bewoners hun verbruik en de besparing kunnen opvolgen en in handige schemaatjes kunnen bekijken.

Ook Myriame en haar gezin lieten een energiescan uitvoeren. We gingen enkele maanden later eens langs om te zien hoe zij intussen met de tips aan de slag zijn gegaan. Vooral de douchetimer en de Wijze(r) Energie vallen hier in de smaak: "Kinderen kunnen er zelf mee aan de slag: het douche- en tandenpoetsmomentje 's avonds wordt er hier stukken leuker door!"28/03/2019

Energie besparen... in het Wassalon

Middenin de Warmste Wijk, op de hoek van het Koningin Elisabethplein met de Koningin Elisabethlaan, draaien de wasmachines van het wassalon op het ritme van het leven in de wijk. Deze week vormen ze het decor voor een speciaal kunstproject: tekenaar en theatermaker Tom Clement onderzoekt het leven dat zich ontvouwt binnen de wereld van het wassalon. Hij tekent, schildert, voert gesprekken en let op de was van de bezoeker die even thuis iets moet gaan halen. Elke nieuwe tekening krijgt een plaats aan de muur van het wassalon, zodat je een tentoonstelling ziet groeien, die op het einde van de week feestelijk wordt geopend.

Natuurlijk was ook het Warmste Wijkteam van de partij. Op woensdagnamiddag vatte Hanne post in het wassalon, gewapend met informatie rond energie besparen en duurzaam renoveren. Bezoekers konden bij haar niet alleen terecht voor info en advies, maar ook voor een warme glimlach en een fijn gesprek. Heel wat buurtbewoners, maar ook toevallige passanten, leerden zo de Warmste Wijk weer beter kennen!

Hanne bracht een waaier aan bruikbare tips mee naar het wassalon. Wist je dat, door op een zo laag mogelijke temperatuur te wassen, je 20 EUR per jaar kan besparen? Per dertig graden heb je immers een meerverbruik van 0,6 kWh. Ook door je was in de zomermaanden op te hangen in plaats van de droogkast te gebruiken bespaar je energie én geld. Je bespaart er bijna 60 EUR mee! En een tip voor het wassalon zelf: door te wassen met regenwater, bespaar je maar liefst 54 liter per dag! Reken maar uit, met al die wasmachines in het wassalon...

Maar hoe weten buurtbewoners nu of hun inspanningen om energie te besparen iets opbrengen? Met de energiemeter die ze via de Warmste Wijk gratis kunnen krijgen! De meter helpt buurtbewoners om hun verbruik op te volgen: elektriciteit, gas en water, maar ook bijvoorbeeld pellets, zonnepanelen, regenwater, stookolie, brandhout en zelfs autokilometers. Ze kunnen zich ook registreren via EnergieID en in de groep van de Warmste Wijk al dan niet anoniem hun energieverbruik vergelijken met dat van de buren. 

De buren die hun meters al geïnstalleerd hebben, vullen trouw hun gegevens in en hebben inmiddels een mooi beeld over hun energieverbruik. Hopelijk zijn er tijdens het Wassalon-evenement nog veel meer buren overtuigd geraakt!


28/02/2019

De Energie-audit van heel dichtbij bekeken

Het Warmste Wijkteam overtuigde al heel wat mensen om een gratis energie-audit van de woning te laten doen. Maar wat houdt dat nu eigenlijk in? We mochten deze maand eens meekijken tijdens een energie-audit.

Woensdagnamiddag, 16 uur. Stipt op tijd belt Jenne, energiedeskundige van de MilieuAdviesWinkel aan. “Goeiemiddag, ik kom voor de energie-audit!” Jenne valt meteen met de deur in huis, en gaat aan de slag. Er moet dan ook heel wat bekeken worden. Het huis wordt van top tot teen – of van dak tot kelder, beter gezegd – en van buiten tot binnen doorgelicht.

Het hellend dak werd recent langs de buitenzijde geïsoleerd en is beter geïsoleerd dan de minimumeis. Ook de isolatie van de dakuitbouw in het achterste dakvlak krijgt een goed rapport, net als het nieuw geplaatste dakvlakraam.

De aanwezigheid van isolatie in het plat dak van de achterbouw is niet gekend. Jenne stelt voor om, bij renovatiewerken het dak zeker te controleren en zo mogelijk langs de buitenzijde te isoleren. Eventueel kan het dak verder worden afgewerkt met een groendak. Dan moet ook de stabiliteit van de structuur nagekeken worden.

Geen van de dakvlakken is zuidgericht, maar ook bij een oost- en westoriëntatie kan het rendement van fotovoltaïsche panelen tot 85% bedragen. Jenne vindt het dus zeker het overwegen waard, om het huishoudelijk elektriciteitsverbruik terug te dringen door zelf energie op te wekken. Hij is echter duidelijk: de installatie van PV-panelen is de kers op de taart, eerst moeten de gebouwschil en de technieken in de woning aangepakt en geoptimaliseerd worden.

De buitenmuren zijn vermoedelijk voorzien van een spouw. Jenne raadt aan die te laten controleren door een aannemer. Als de spouw proper is en voldoende breed, kan ze mogelijk worden na-geïsoleerd. De ingreep is beperkt en de investeringskost klein. De gevel wordt ook best behandeld met een hydrofuge om het buitenspouwblad te beschermen tegen neerslag. Dat zorgt ervoor dat het buitenspouwblad waterafstotend wordt, waardoor het risico op vochtproblemen veel kleiner wordt.

De vloer is niet geïsoleerd, en Jenne erkent dat na-isolatie van een vloer op volle grond niet eenvoudig is zonder de nodige breekwerken. Het kan eventueel wel enkel plaatselijk, bijvoorbeeld bij de renovatie of uitbreiding van de achterbouw. Vloerisolatie rendeert uiteraard als energiebesparing, maar ook in comfort. Ook de vloer en de trap boven de kelderruimte worden best geïsoleerd. Dit kan met vormvaste isolatieplaten. Ook de deur naar de kelder kan isolatie gebruiken, en wordt best meteen ook luchtdicht gemaakt. Zo worden hinderlijke koudestromen en warmteverlies vanuit de kelder uitgesloten.

Het buitenschrijnwerk – de ramen en deuren – werd recent vernieuwd, is in goede staat en voldoet met de drievoudige beglazing ruimschoots aan de geldende normering. Eventueel is het nog mogelijk om het raam in de achtergevel te vervangen door een hoog performant schuifraam. In dat geval is het belangrijk dat ventilatieroosters op het raam voorzien worden, zodat de leefruimte steeds voorzien wordt van verse toevoerlucht. Ook de isolatie en luchtdichtheid van de rolluikkast moet worden nagekeken. Dat is dikwijls een zwak punt op vlak van thermische en akoestische isolatie.

De condenserende gaswandketel is van recente datum en is zeer rendabel. Bij ingrijpende renovatiewerken, bijvoorbeeld het uitbreken van de vloer in de achterbouw, raadt Jenne aan te voorzien in een verwarmingssysteem op lage temperatuur, bijvoorbeeld vloerverwarming. Zo zal de condensatieketel maximaal condenseren en blijft het rendement optimaal.

De opwekking van het sanitair warm water zou beter losgekoppeld worden van het verwarmingssysteem, om de ketel te ontlasten en het rendement te optimaliseren. Jenne raadt een warmtepompboiler aan. Die kan aangesloten worden op de mechanische ventilatieafvoer en zorgt voor grotendeels gratis opwekking van het sanitair warm water.

Voor een goede binnenluchtkwaliteit is het ventileren van de woning een absolute must. Een goed werkend ventilatiesysteem komt de gezondheid van het gebouw en haar bewoners ten goede. Ventilatie, dat is niet alleen toevoer van verse lucht in droge ruimten (bijvoorbeeld via raamroosters), maar ook doorvoer van ventilatielucht doorheen de woning (via een spatie onder de binnendeuren) en afvoer van de vochtige en bezoedelde binnenlucht in de natte ruimten (via een mechanische afvoerinstallatie). In de natte ruimten (badkamer, toilet, keuken, wasplaats) is het belangrijk nog een mechanisch afvoersysteem te voorzien. Best is een centraal gestuurde afvoer, die alle natte ruimten tegelijk afvoert. Dit komt niet alleen het energieverbruik, maar ook het comfort en het beperken van akoestische overlast ten goede.

Er is een regenwaterput aanwezig, maar die wordt momenteel nog niet gebruikt. Jenne raadt dit zeker aan: tot 50% van het dagelijks huishoudelijk watergebruik kan uit de regenwaterput worden gehaald. Spoelen van toiletten, aansluiting van de wasmachine, het water voor de schoonmaak, planten water geven, auto wassen,…

De meeste elektrische toestellen zijn van recente datum en hebben een aanvaardbaar verbruik. De bewoners letten bij de aankoop van nieuwe apparaten best op het energie-efficiëntielabel: toestellen met A+++ label herleiden het verbruik tot een minimum.

Een week later volgt het verslag van de audit. De energetische staat van de woning staat netjes samengevat: waar er al dan niet isolatie is, hoe er verwarmd wordt, hoe er geventileerd wordt. Ook de belangrijkste verbruikers onder de elektrische toestellen worden opgelijst, en hoe het met het energieverbruik van de bewoners is gesteld. Voor nieuwsgierige lezers: da’s heel goed, zowel elektriciteits-, water- als gasverbruik ligt hier vrij laag in vergelijking met een gemiddeld Vlaams gezin. Goed rapport, dus!

Naast de samenvatting van de audit, geeft het verslag ook heel wat goed advies – wat zijn de prioriteiten die eerst aangepakt moeten worden, wat zijn verdere aandachtspunten - een kostenraming én info over mogelijke subsidies, energiepremies en mogelijke energieleningen. De wijkbewoners weten dus wat hen te doen staat, maar hebben ook meteen een schat aan informatie in handen om verder aan de slag te gaan.  “Heel interessant en praktisch,” wordt de energie-audit geëvalueerd. “We kunnen het iedereen aanraden!”


31/01/2019

Warme Wensen voor de Warmste Wijk

In één van de vorige posts hadden Warmste Wijk-teamleden Bart en Sara het erover dat losse events organiseren in het kader van het project niet echt werkt. "Het is beter om het te koppelen aan iets, bijvoorbeeld de nieuwjaarsreceptie die de wijk zelf organiseert," aldus Sara. Omdat een nieuw jaar perfect is om goede voornemens in de praktijk om te zetten, stonden Hanne en Marte dus op 19 januari paraat om de Warmste nieuwjaarswensen over te brengen aan de wijkbewoners.

Warm ingeduffelde buurtbewoners kwamen naar het gezellige Leopoldplein en werden door het buurtcomité getrakteerd op winterse drankjes en een dessertenbuffet. Wie wilde, kon een glas bubbels drinken voor het goede doel: het wijkschooltje wil in samenwerking met de buurtwerking gevelbankjes plaatsen aan de school, zodat ouders nog een praatje kunnen maken aan de schoolpoort. 

Natuurlijk komen de wijkbewoners vooral naar de receptie om bij te praten met de buren en hen het beste voor het nieuwe jaar te wensen. Toch werd ook de stand van de Warmste Wijk niet vergeten. We deden heel wat warme babbels, met mensen die al heel wat deden om hun woning 'warmer' te maken, met mensen die er nog maar pas aan begonnen zijn, en met mensen die - onder invloed van enkele enthousiastelingen uit de buurt én het Warmste Wijkteam - het helemaal zien zitten om dat in de toekomst te doen. 

Eén van de leukste gesprekken was met een buurtbewoner die onlangs het Warmste Wijkteam aan de deur had gehad, en de aangeboden energie-audit met beide handen had aangenomen. De audit had hem heel wat ideeën gegeven, en hij was alvast aan de slag gegaan. Toch zat hij met nog wat vragen, waarop we hem zo goed mogelijk advies gaven. Hij vatte meteen de koe bij de hoorns, want de volgende dag zag ik hem al terug op het stadhuis om informatie te komen inwinnen over het aanvragen van premies. Fijn dat we de drempel op deze manier kunnen verlagen, en dat mensen niet alleen actie willen ondernemen, maar het ook zo goed mogelijk willen doen!

Een ander fijn gesprek was met een buurtbewoonster die haar woning al helemaal gerenoveerd en energiezuinig had gemaakt. Ze vertelde over haar ervaringen, en wil nu ook graag haar buurvrouw helpen om aan de slag te gaan. Zo'n mensen in de buurt zijn goud waard, en het is erg fijn om te zien hoe het 'warmste virus' steeds meer mensen aansteekt. We kijken al uit naar de volgende activiteiten waarbij de buurtwerking en de Warmste Wijk gaan samenwerken!28/12/2018

Op pad met het Warmste Wijkteam: "Stilaan maken we echt deel uit van de Elizabethwijk!"

Drie keer per week wandelt het Warmste Wijkteam door de Elizabethwijk om mensen warm te maken voor gratis energiedoorlichting van de woning. Voor de wijkbewoners zijn Hanne en Rudy inmiddels bekende gezichten. Tijd om ook hier even nader kennis te maken!

Het Warmste Wijkteam stelt zich voor. Wie zijn Hanne en Rudy?

Rudy: Twaalf jaar geleden ging ik aan de slag bij de gemeenschapswachten van de stad Sint-Niklaas. Eind januari ga ik officieel met pensioen. Ik heb deze job met hart en ziel gedaan. Nog steeds wil ik me inzetten voor de inwoners van de stad. Daarom heb ik besloten om mijn steentje te blijven bijdragen, maar nu als vrijwilliger.

Hanne: Twee jaar geleden ben ik begonnen bij het team ondersteuning omgeving van de stad Sint-Niklaas. Heel wat interessante projecten kwamen reeds op mijn pad. In september kreeg ik de kans om mij aan te sluiten bij het Warmste Wijkteam. Een nieuwe uitdaging waarvoor ik mij met veel enthousiasme en nieuwsgierigheid inzet om het project verder te laten groeien. 

Rudy, hoe ben jij bij het Warmste Wijkteam terechtgekomen?

Rudy: Stefan, de clustermanager van de afdeling omgeving, nam een tijdje geleden contact op. Hij stelde mij de vraag of ik het zag zitten om het Warmste Wijkteam een handje te helpen. Hij nodigde mij uit voor een kennismakingsgesprek met Hanne en afdelingshoofd Veerle. Een warm kopje koffie en een gezellige babbel later deden mij niet meer twijfelen. Tijdens mijn pensioen blijf ik graag actief en vind ik het belangrijk om sociale contacten te behouden. Bij de Warmste Wijk is 'mensen ontmoeten' ook een belangrijk deel van het project. Dat spreekt mij enorm aan. 

Wat doet het Warmste Wijkteam precies?

Hanne: Rudy en ik gaan drie voormiddagen per week op stap. Wij gaan langs bij alle bewoners van de Elisabethwijk om hen warm te maken voor een gratis energiedoorlichting. De keuze tussen energiescan of -audit lichten we graag toe. Op deze manier kunnen we de bewoners helpen om energie te besparen. Niemand thuis? Dan steekt Rudy een 'warme groeten'-kaartje in de brievenbus. Zo weet iedereen dat we de komende periode in de buurt rondlopen.

Wat vinden jullie het leukst aan jullie taak?

Rudy: Elkaar gezelschap houden tijdens de huis-aan-huisbezoeken. Eén van de redenen dat ik dit vrijwilligerswerk graag doe, is de leuke samenwerking met Hanne. We hebben een duidelijke taakverdeling en komen goed overeen.

Hanne: Rudy en ik zijn inderdaad een goed team. We kunnen ons inzetten voor de bewoners van de Elisabethwijk. We komen in contact met verschillende mensen met elk hun uniciteit, een rijkdom aan diversiteit. Dat maakt de huis-aan-huisbezoeken extra interessant. Ook de glimlach van kindjes die de deur voor ons opendoen zien we graag verschijnen.

Rudy: Als we een bewoner kunnen overtuigen om te kiezen voor een audit of scan geeft dat veel voldoening. Hiermee geven we hen dat duwtje in de rug.

Hanne: We ontmoeten ook bewoners die zelf al enorm veel moeite doen om energie te besparen. Dat is altijd fijn om te horen! Die zijn al op de goeie weg!

Rudy: Tussendoor even pauzeren met een tasje koffie bij de Toerist of een kopje thee in het infopunt. Zo kunnen we even opwarmen en de kou weer trotseren.

Wat is minder fijn? 

Rudy: Soms krijgen we de deur tegen onze neus, nemen mensen geen tijd om te luisteren, verwarren ze ons met opdringerige energieleveranciers... We ontmoeten ook eenzame of zieke bewoners. Spijtig dat we voor hen niet méér kunnen doen. Ze hebben andere zorgen en prioriteiten. Maar we hopen dat een paar vriendelijke woorden hun dag wat draaglijker maakt.

Hanne: De taalbarrière steekt soms ook de kop op. Ik probeer met dan te behelpen met Engels, maar kan niet altijd de juiste vakterminologie vinden om me correct uit te drukken. In sommige gevallen is Engels geen optie, en dan stopt het gesprek. Mensen die nog niet zo lang in België vertoeven, verdienen ook wat extra hulp. Spijtig dat de communicatie niet zo vlot verloopt.

Hanne, wat kies je: huisbezoeken in de zomer of in de winter?

Hanne: Liever de zomer. De zon maakt mensen goedgezind. In september deed ik samen met Gwen, onze jobstudente, de huisbezoeken. Toen konden we rondlopen in onze Warmste Wijk T-shirts en waren we goed herkenbaar. Sommige bewoners zwaaiden zelfs naar ons toen ze ons in de verte zagen rondwandelen.

Worden jullie herkend in de wijk? Krijgen jullie leuke reacties?

Hanne: Enkele bewoners die kiezen voor een energiedoorlichting reageren enthousiast. Ze zijn dankbaar dat ze met professioneel advies aan de slag kunnen. Het gratis aanbod is mooi meegenomen. Onlangs kwamen we ook in contact met een buurtbewoner die als architect zelf de expertise heeft om zo'n energiescan of -audit uit te voeren. Hij was benieuwd of we al veel buren konden overtuigen. Elke ontmoeting is een zinvolle kennismaking. We hopen dat de buurtbewoners elkaar opzoeken en motiveren om een warm verhaal te schrijven. 

Rudy: Tijdens onze buurtwandeling krijgen we ook een vriendelijke goeiedag van de postbode, de visman, de vaste klanten van de Toerist... Stilaan maken we als Warmste Wijkteam écht deel uit van de Elizabethwijk!

08/10/2018

Energie besparen doe je zo

De ideale temperatuur is 4°C

Een temperatuur van 4°C is het beste om je etenswaren in je koelkast te bewaren. Bij een temperatuur van 4°C zijn de meeste vleeswaren namelijk het langst houdbaar. Ook de meeste groenten en fruit die je in je koelkast kunt bewaren, zijn bij deze temperatuur lang houdbaar. Wanneer de temperatuur in de koelkast hoger is, vermenigvuldigen schimmels en bacteriën zich makkelijker waardoor je etenswaren sneller zullen bederven. Je kunt de temperatuur van je koelkast ook lager dan 4°C instellen, maar dan verspil je onnodig energie. Het is ook mogelijk dat de achterwand of de producten die tegen de achterwand staan dan zullen bevriezen vanwege de lage temperatuur.


08/10/2018

Vorming Warmste Wijk ieper

Op 16 en 18 oktober organiseren we laagdrempelige workshops om energie te besparen. 

16 oktober : elektriciteit

18 oktober : verwarming
16/10/2018

Vorming elektriciteit geslaagd

Vanamiddag ging de eerste workshop door over energie besparen en meer bepaald over elektriciteit. Alle deelnemers vonden het interessant om de tips te horen. Wist je dat een wasmachine op een ecoprogramma misschien wel langer duurt maar uiteindelijk veel minder energie verbruikt ? Veel deelnemers wisten dit niet.

Veel bijgeleerd, 23/10/2018

Laten we ons even voorstellen...

Wij zijn Ludo en Carine.

Door een kleinschalig project op te starten, namelijk het bouwen van een bio-ecologische vakantiewoning, werden we met zoveel mogelijke materialen en keuzes geconfronteerd dat we besloten ons eerst via een aantal cursussen beter te informeren zodat we dus ook betere keuzes konden maken.

Via deze cursussen kwamen we in contact met IOK, Dialoog, Eandis en Kamp C. Niet alleen deden we veel kennis op, ook onze interesse werd hierdoor geprikkeld, zowel voor bouwmaterialen als voor technieken. We hebben altijd gezegd dat we, als ons project (zo goed als) voltooid zou zijn, we ons zouden engageren als vrijwilliger maar we wisten toen nog niet welke kant we daar mee uit zouden gaan, of wat de mogelijkheden waren. Toen we via Kamp C over het project “energiemeester” hoorden, werd ons dat wel duidelijk: hieraan wilden we een deel van onze vrije tijd spenderen: mensen die spaarzaam en met respect voor het milieu willen leren omgaan met energie, maar net dat extra steuntje in de rug nodig hebben om op weg te helpen.

Voor ons  is zo de cirkel rond : de kennis die wij hebben kunnen opdoen via IOK, Dialoog, Eandis en Kamp C kunnen wij nu op ons beurt overbrengen aan mensen die daar voor openstaan, net als wij toen (en nu nog steeds).

In de zomer hebben we 3 gezinnen een 1ste bezoek gebracht. Nu, bij het begin van het stookseizoen, starten we met onze 2de ronde. Het doet deugd een enthousiaste “ja” te krijgen wanneer we de vraag stellen of we een 2de bezoekje mogen brengen. Die voldoening en het gevoel mensen te kunnen helpen: daar doen we het voor. Meer zelfs: tijdens elk bezoek leren we zelf telkens weer wat bij. Daarover meer de volgende keer.

Ludo en Carine

Siemons-Druyts


26/10/2018

Soyez éclairé.... :)

Remplacez vos ampoules par des lampes LED. Sous certaines conditions, ces LED peuvent être obtenues gratuitement. 

Et puis je reprendrai ici les mots de ma maman (et les mamans sont toujours de bon conseil)... N’oubliez pas d’éteindre la lumière lorsque vous sortez d’une pièce /ou n’en avez plus besoin... Nous ne vivons pas au Château de Versailles ;)


Opt for LED lights. Under certain conditions, they can be obtained free of charge.

Then here are my mum's words (and mums are always right) ... Do not forget to turn off the light when you go out of a room / or do not need it anymore ... We do not live in The Château de Versailles ;)


20/11/2018

Een energiemeter loont!

Hierbij de ervaringen van Liesbeth die een energiemeter gebruikte

"Ik heb ontdekt dat mijn diepvriezer 270kWh verbruikt op jaarbasis, dus dat is het eerste toestel dat ik zal vernieuwen.

Daarnaast is het ook duidelijk wat het energieverbruik is van verschillende wasbeurten (eco, kort programma of 60°) en het verschil is echt groot (resp 0,89 0,27 en 1,34 kWh per wasbeurt).

Een leuke ontdekking was dat het opladen van mijn elektrische fiets op maandbasis maar 2,5 euro kost. Ik had dit hoger verwacht. Dus een extra motivatie om te fietsen en geen auto te gebruiken!

Bedankt voor het toestel, het was leerrijk."

De energiemeters zijn gratis te ontlenen bij de milieudienst van de stad Ieper. 28/11/2018

Het Warmste Wijkteam naar de Partnermeeting

De Warmste Wijk is natuurlijk niet het enige SHINE-project. Geregeld worden er partnermeetings georganiseerd, waarbij alle projectpartners enkele dagen met elkaar optrekken. Voor het Warmste Wijk-team trokken Bart en Sara dit keer naar Terneuzen. De achterblijvers waren nieuwsgierig en bestookten hen met vragen...

Wat stond er op het programma van de partnermeeting? 
Sara: Zoals gewoonlijk workshops per werkpakket, om dieper in te gaan op wat er reeds is uitgevoerd, ideeën uitwisselen over de aanpak van een bepaald probleem: wat werkt, wat niet? Daarnaast is er ook telkens een minder leuk gedeelte over het financiële en administratieve luik. Verder was er ook een plaatsbezoek aan 'de Lievenspolders' waar de Nederlandse sociale huisvestingsmaatschappij Clavis duurzame woningen bouwt. Interessant om te zien hoe ze het in Nederland aanpakken!

Waar keek je vooraf het meest naar uit? 
Sara: Het is altijd leuk om de partners terug te zien, naast het formele gedeelte. Deze keer was er op donderdagavond een kookworkshop voorzien: samen koken is ideaal om mekaar op een andere manier te leren kennen.
Bart: Het is ook altijd leuk om een deeltje van de host-stad te leren kennen, in dit geval was dat Terneuzen. Al is het natuurlijk wel beperkt gebleven tot de directe omgeving van het hotel. Gelukkig was dit gelegen direct bij de kade aan de Schelde, en niet te ver van het centrum af.

Wat heb je bijgeleerd?
Sara:
De stad Kortrijk is een toelichting komen geven over hoe zij renovatiecoaches inzetten voor persoonlijk energie-advies aan huis. Ze krijgen hiervoor heel veel aanvragen, dus blijkbaar werkt dat wel. Moeten we zeker nader bekijken als we onze renovatiecoach in huis hebben!

Zijn er zaken die je meeneemt om in ons eigen project te gebruiken? 
Sara: Persoonlijk contact en huis-aan-huis gaan is belangrijk om mensen te bereiken. Op losse events in het kader van dit project komt meestal weinig of geen volk af. Het is beter om het te koppelen aan iets, bijvoorbeeld de nieuwjaarsreceptie die de wijk zelf organiseert. 
Bart: Daar ben ik het helemaal mee eens. Iedereen komt blijkbaar dezelfde hindernissen tegen: hoe de mensen warm maken voor iets als renoveren en energie besparen? Dat kan enkel door persoonlijk contact en opvolging op maat.

Waar heb je het meest aan gehad? 
Sara: De case van Kortrijk is zeker iets wat we kunnen meenemen voor ons renovatie-advies.
Bart: Andere partners hebben vaak een eigen verfrissende kijk op de problemen die opduiken bij een project. Op die manier kan je echt wel leren van elkaar!

Vertel je ons ten slotte nog een leuke anekdote of herinnering die je zal bijblijven?
Sara: Pizza bakken in een green egg is gedoemd om te falen: verbrand onderaan en rauw bovenaan...
Bart: Een Nederlands host die erin slaagt om zowel Nederlands, Engels als Frans door elkaar te gebruiken in zijn projectvoorstelling. Kwestie van zich in één keer verstaanbaar te maken voor àlle partners!26/10/2018

After Work in de Warmste Wijk

Eind maart 2017 schreef projectcoördinator Marieke het wijkrenovatieproject 'De Warmste Wijk' in voor de campagne 'Zo Dichtblij'. Dat is een campagne van o.a. Bond Beter Leefmilieu en Gemeente voor de Toekomst, die mensen aan wil zetten om mee te bouwen aan een leefbare gemeente. Er zijn zes thema's waarin activiteiten worden opgezet. "De Warmste Wijk" paste helemaal in het verhaal van 'bouwen aan een klimaatneutrale gemeente'.

Van 16 april tot en met 7 mei kon er gestemd worden voor alle ingediende projecten. 'De Warmste Wijk' viel héél erg in de smaak, want we sleepten de Zo Dichtblij-award voor klimaatneutrale gemeente in de wacht! Natuurlijk hebben we hier alles te danken aan onze wijkbewoners, want zonder hen zou er geen Warmste Wijk zijn. Zij zijn het, die met kleine en grote ingrepen hun best doen om hun huizen en de hele wijk steeds energiezuiniger te maken. 30/11/2018

Amerikaanse koelkast

Als energiemeesters leren wij van elk huisbezoek weer wat bij.
Laten we als voorbeeld de Amerikaanse koelkast belichten. Dit specifieke model is zo opgebouwd dat de koelkast en het diepvriesgedeelte naast elkaar staan. Ze zijn groot (tot 750 liter) en hebben verschillende snufjes zoals voorzieningen voor koel water, ijsblokjes enz. Deze modellen zijn niet alleen duur in aankoop maar zijn ook echte energievreters.Het verbruik van een Amerikaanse koelkast ligt gemiddeld 33 % hoger dan dat van een gewone koel-vriescombinatie. Bovendien, indien het toestel even geen elektriciteit krijgt, bijvoorbeeld bij een stroompanne, loopt de temperatuur te snel op. Bij een goed geïsoleerd toestel blijft die temperatuur 24 uur lang tussen -18° C en -9° C, bij de Amerikaanse koelkasten is dit maximaal 13 uur, en soms slechts 4 uur! Dat komt door de aanwezigheid van de ijsverdeler, waarlangs de koude kan ontsnappen.
Dit type van koelkast wordt ook dikwijls als niet-ingebouwd toestel geplaatst. Bij vloerverwarming moet je dan vooral opletten dat deze niet onder de koelkast doorloopt want dan heeft deze natuurlijk nog meer elektriciteit nodig om de ingestelde temperatuur te behouden.
Het kan dus zeker geen kwaad eerst goed na te denken alvorens deze trend te volgen...


29/11/2018

Maîtrisez vos consommations d'énergie

Depuis le 15 novembre, le Parc prête aux habitants une caméra thermique. Cet équipement permet aux ménages de "scanner" leur maison et de localiser les déperditions de chaleur. La caméra guide donc les ménages dans leur projet de rénovation et de prioriser les travaux d'isolation à réaliser. Les habitants de la communauté de communes de Desvres Samer peuvent se rapprocher du Parc s'ils sont intéressés : un accompagnement spécifique leur sera proposé afin d'analyser les résultats.19/12/2018

Chantier participatif

Le samedi 9 février, les propriétaires d'une maison à Audembert (62 - France) vous invitent à découvrir et apprendre à poser de laine de coton recyclé en isolation de toiture.

Les propriétaires sont accompagnés dans le cadre du programme Autoréhabilitation accompagnée par Florent Hubo, artisan.

Sur inscription : lduterte@parc-opale.fr  Plus d'informations sur le programme ARA du Parc : ici19/12/2018

Artisans, architectes, formez-vous au métier d'accompagnateur à la rénovation

Artisans, architectes ? Vous souhaitez étoffer votre offre de service auprès de vos clients ? Formez-vous pour devenir accompagnateur à la rénovation. L'Université du Littoral Côte d'Opale va organiser avec le Parc naturel régional des Caps et Marais d'Opale, une nouvelle session 
de formation pour vous permettre d'encadrer des chantiers en autoréhabilitation accompagnée. 
Avec cette formation, vous serez en mesure de guider et d'accompagner vos clients dans leur projet de rénovation et surtout, de mieux encadrer votre pratique de conseil.

La formation de 72h se conclut par une qualification.

Pour connaître les prochaines sessions : Christine KLESZEWSKI, ULCO - 03 21 46 55 20
20/12/2018

Travail de veille pourquoi pas... mais ne laissez pas vos appareils en veille ;)

Le jeu de mot était facile, mais cela est tellement vrai. 

Il vaut mieux évitez de laisser vos appareils en veille… quitte à mettre des multi-prises avec interrupteur si vos appareils restent en veille.


The play on words was easy.. but it is so true. 

You better no leave your devices on standby. In case there is no way to do it, you can opt for multi socket with switcher. 28/12/2018

Ecobouwers opendeur

Vorige maand hebben we de deuren van ons vakantiehuisje opengezet tijdens het evenement "opendeurdagen ecobouwers". We hebben 4 sessies gegeven, telkens voor een 12-tal mensen. Het was een succes. We hadden een zeer divers publiek. Sommigen hadden zelf bouw- of verbouwplannen, anderen volgden een opleiding tot makelaar, weer anderen waren vooral geïnteresseerd in de technieken die wij hebben gebruikt, enz. Tijdens de sessies werden wij ondersteund door onze aannemer houtskeletbouw zodat de mensen een volledig beeld kregen van de wijze waarop de woning is opgebouwd + van de gebruikte materialen. De gebruikte technieken en de binnenafwerking hebben we zelf toegelicht. Het was vermoeiend maar vooral inspirerend en voldoening gevend. Veel kandidaat bouwers en verbouwers zijn er nog steeds te weinig van op de hoogte dat ecologisch verantwoorde materialen een mooi alternatief kunnen zijn voor de traditionele materialen. Zo hebben wij er bijvoorbeeld voor gekozen om de binnenafwerking van de muren uit te voeren met gipsvezelplaten in plaats van de alom gekende gipskartonplaten. Traditionele gipskartonplaten bevatten naast gips en karton ook bindmiddelen en soms zijn ze ook nog versterkt met glasvezel. Gipsvezelplaat bestaat uit een mengeling van gips, cellulosevezels van gerecycleerd papier en water, zonder bindmiddelen. Dat mengsel wordt samengeperst, tegen hoge temperatuur verwarmd, gedroogd en in verschillende afmetingen gezaagd. Gipsvezelplaten bestaan dus uit amper drie elementen, waarvan er één een recyclage-en de andere twee een natuurproduct zijn. Een zeer ecologisch geheel dus... De plaatsing van gipsvezelplaten is wel wat arbeidsintensiever dan deze van gipskartonplaten. Dat komt ook mede door het gewicht : 15 kg per m². Wij hebben platen gebruikt van(LxBxD) 2600x600x12,5 mm, wat dus neerkomt op meer dan 23 kg per plaat. Bij gipskartonplaten ligt het gewicht per m² tussen 9,1 kg en 11,5 kg. Indien we enkele bezoekers aan het denken hebben kunnen zetten : missie geslaagd !27/01/2019

energie besparen als huurder

Als huurder van een woning heb je minder mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te nemen dan als eigenaar . Zo zijn bijvoorbeeld de inbouwtoestellen vaak eigendom van de verhuurder en deze zijn niet altijd de meest recente, lees energiezuinige, toestellen. 
U kunt als huurder energie besparen door er verstandiger mee om te gaan. Hierbij enkele tips : 
* Zet de verwarming een graadje lager en/of schakel 's avonds een uurtje vroeger over naar nachtstand
* Ventilatie is nodig voor een gezonde woning maar te veel ventilatie levert onnodig warmteverlies op. Maak kieren en spleten van ramen en deuren daarom dicht met tochtstrips
* Was op lagere temperatuur
* Droog bij mooi weer de was buiten in plaats van in de droogkast
* Schakel elektrische apparaten, zoals TV en PC, laptop,… bij niet gebruik volledig uit en laat ze dus niet op stand-by staan. Heel handig hiervoor : gebruik een stekkerdoos met schakelaar, zo kan je meerdere apparaten met 1 druk op de knop uitschakelen
* Vervang kapotte lampen door led-lampen
* Vervang je douchekop door een spaardouchekop. Deze laat minder water door maar er is geen verlies aan comfort
En wie weet : misschien kan jij zo jouw huisbaas motiveren om zelf ook een steentje bij te dragen door bijvoorbeeld die oude koelkast te vervangen door een nieuwe ? Win-win…


30/01/2019

Zelf dak isoleren

Zelf dak isoleren

Zelf je schuine dak isoleren is goed te doen, als je maar weet waar je op moet letten. Milieu Centraal zet tips voor de doe-het-zelver op een rij. En we geven aan wanneer je voor het isoleren van je dak toch beter een professional kan inschakelen.

Je kunt zelf met dakisolatie aan de slag als je een schuin dak hebt met dakpannen. Dit kun je aan de binnenkant isoleren. Een plat dak of een dakkapel kun je beter niet zelf isoleren, laat dit over aan een deskundig bedrijf. Als je een plat dak verkeerd isoleert, heb je grote kans op vocht in je dak en rottend hout of schimmel.

Voor een gemiddelde eengezinswoning (76 m2 schuin dak) kost dakisolatie 5.300 euro. Een doe-het-zelver betaalt 1.100 euro aan materialen.


30/01/2019

Energie besparen... zonder moeite.

Slim wassen

 • Gebruik de spaartoetsen van je wasmachine zoveel mogelijk en bedenk: je bent altijd voordeliger af met één volle dan met twee halfvolle machines.
 • Wassen op hoge temperatuur (60° - 90°C) vraagt meer energie: doe dit alleen als het echt nodig is (en dat is in dit land echt veel minder vaak dan je denkt).
 • Erg vuile was kun je van tevoren in de week zetten. Dan kun je het daarna minder warm wassen.
 • Let op het energielabel als je een nieuwe wasmachine koopt. Toestellen met een A-label zijn het zuinigst.
 • Koop een wasmachine die op een hoog toerental kan centrifugeren. De was hoeft dan minder lang in de droogtrommel.

30/01/2019

energie besparen doe je zo

Zuinig drogen

 • Droog je was zoveel mogelijk aan een waslijn of -rek. Dat gaat sneller dan je denkt en als je aan het werk bent, zie je dat rekje toch niet staan.
 • Als je ’s winters voor het slapengaan je natte jeans op de radiator legt, is die ’s morgens al droog.
 • Laat je linnen eerst goed centrifugeren, bij voorkeur op 1000 toeren/minuut of meer. Zo bespaar je al snel 20 à 25% energie bij het drogen.
 • Een gewone wasdroger met luchtafvoer verbruikt minder dan een condensatiewasdroger.
 • Stop niet meer wasgoed in de wasdroger dan in de gebruiksaanwijzing aangegeven is. Stel de droogtijd zo precies mogelijk in.

16/04/2019

Besparen op het energieverbruik van je verwarming

Zet de verwarming uit in de ruimtes die je niet gebruikt.
Pas wel op voor bevriezing als het erg koud is. Laat de radiatoren heel licht aanstaan als het vriest buiten, om bevriezing te voorkomen.
 Houd kamerdeuren niet (te lang) open. 
Als je de ruimtes in je huis efficiënt verwarmt, houdt er dan wel rekening mee dat er veel warmte verloren gaat als de deur van een verwarmde ruimte openstaat. Sluit de deuren dus zo snel mogelijk.
 Wen aan een iets lagere temperatuur in huis en zet de verwarming lager.
Mensen worden ook wel “gewoontedieren” genoemd.  Als je de verwarming vanaf nu altijd een graadje lager zet, zal dit in het begin even wennen zijn, maar al snel zal je lichaam zich hierop aanpassen en ben je gewend aan de nieuwe temperatuur in huis. De verwarming altijd één graad lager scheelt al snel zo’n 6 tot 8% op je jaarlijkse verwarmingskosten! 
 Draag sloffen in huis.
Warme lucht stijgt en koude lucht daalt. Hierdoor is een vloer vaak koud. Door lekkere warme sloffen in huis te dragen heb je hier minder last van en hoef je de verwarming minder hoog te zetten.
 Leg dekens op de bank.
Door lekker met een deken op de bank te liggen of zitten krijg je het veel minder snel koud en kun je de verwarming veel minder hoog zetten.
 Zet de verwarming ‘s nachts uit, of heel laag. 
Als je onder een warme deken ligt, is het niet nodig om de verwarming in huis aan te hebben. Zet de verwarming ‘s nachts uit of op een lage stand. Als het buiten vriest, moet je de verwarming wel op een lage stand aanhouden om bevriezing te voorkomen.
 Zet de verwarming zo vroeg mogelijk op de nachtstand.
Nadat je de verwarming op de nachtstand hebt gezet, blijft het nog wel even warm in huis. Zet de verwarming dus al een tijdje voor je gaat slapen op de nachtstand om energie te besparen. 
 

Besparen op het energieverbruik van je verwarming


30/01/2019

bespaar warm water

Gebruik een perlator (schuimstraalmondstuk).
Een perlator wordt ook wel een schuimstraalmondstuk genoemd. Het bespaart veel water en bij het gebruik van warm water bespaart het dus ook energie. De meeste kranen zijn al voorzien van zo’n mondstuk, maar het is de moeite waard om het even te controleren. 
 Gebruik een waterbesparende douchekop.
Een warme douche verbruikt een hoop energie. Met een waterbesparende douchekop verbruik je stukken minder water tijdens een douchebeurt en verbruik je dus minder energie.
 Douche korter.
Een lange warme douche kan heerlijk zijn, maar het verbruikt ook veel energie. Als je energie wilt besparen doe je er goed aan om niet te lang te douchen. 
 

01/03/2019

radiator folie

Radiatorfolie

Als de gevels van je huis nog niet (goed) zijn geïsoleerd kunnen ook kleine maatregelen die niet veel geld kosten je helpen. Bijvoorbeeld door je radiatoren die aan buitenmuren hangen aan de achterzijde te voorzien van radiatorfolie met magneetband. Je ziet er niets van en de folie zorgt dat de stralingswarmte van radiator niet meer naar de koude buitenmuur straalt en ongebruikt naar buiten verdwijnt maar lekker in huis blijft. Ruim binnen 1 stookseizoen is deze kleine investering terugverdient!


01/02/2019

vriezer ontdooien doe je in de winter

Ontdooi de vriezer

De winter is het ideale moment om ijsvorming uit de vriezer te verwijderen, terwijl het buiten vriest. Je kunt de diepvriesproducten dan gemakkelijk buiten bewaren tot de vriezer ontdooid is. Je hebt dan geen tijdelijke opvang van de producten nodig, waardoor je dus energie kunt besparen


30/01/2019

Infomomenten groepsaankoop groene stroom en gas

Op 12/12/2018 en 16/12/2019 vonden twee infomomenten plaats over de groepsaankoop gas een groene elektriciteit. Het was heel interessant te horen en een twintigtal mensen schreven zich in. Benieuwd hoeveel ze zullen besparen ?

Na de uiteenzetting gaven de deelnemers zelf verschillende tips om energie zowel gas als elektriciteit te besparen. Heel boeiend!

- graadje lager in de woonkamer

- spaardouchekop gebruiken

- eten ontdooien in de koelkast

zijn maar enkele leuke tips die ter sprake kwamen. 04/02/2019

energietips sluipverbruik

Energietips sluipverbruik

Zo’n 3 % van je energieverbruik gaat naar televisietoestel, multimedia en entertainment. Door toestellen in stand-by te laten, verbruiken ze onnodig stroom!

 • Schakel toestellen met afstandsbediening volledig uit na gebruik.
 • Verwijder laders (gsm, tandenborstel, kruimeldief…) uit het stopcontact na gebruik
 • Zet de dimfunctie van verlichting uit of trek de stekker uit.

05/02/2019

Eye opener energiebehoefte huishoudens

Wist je dat de totale energie behoefte van een gemiddelde huishouden voor 80% uit gas wordt gehaald?

Ik reken het even voor: Een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt jaarlijks* 3500 kWh elektriciteit en 1500 M3 aardgas. Nu zit er in 1 kWh 3,6 MJ energie en in 1 M3 aardgas 35,17 MJ (9,7 keer meer).   * bron: www.milieucentraal.nl)

De som wordt dan: 3500 x 3,6 = 12.600 MJ elektriciteit en 1500 x 35,17 = 53.500 MJ aardgas, totaal ruim 66.000 MJ.

Uitkomst: Het aandeel Elektriciteit is dus maar 20%, de rest (80%) komt uit aardgas!

Dan besef je ook gelijk waarom het zo’n grote opgave wordt voor huishoudens om van het aardgas af te gaan en volledig over te schakelen op elektriciteit of andere energiebronnen.

In mijn volgende blogs neem ik je mee hoe je je eigen energiebehoefte het beste en efficiëntste kan gaan beperken.

 
 
  


05/02/2019

Top 10 energieverbruikers

Onze grootste energieverbruikers zijn volgens onderzoek* gemiddeld:

1. combiketel:1.400 m3 gas
2. auto: 1.000 l brandstof
3. verlichting: 390 kWh elektriciteit
4. tv: 270 kWh elektriciteit
5. koelkast: 250 kWh elektriciteit
6. ventilatie: 210 kWh elektriciteit
7. verwarming: 200 kWh elektriciteit
8. droger: 190 kWh elektriciteit
9. ICT: 190 kWh elektriciteit
10. audio/video-apparatuur: 190 kWh elektriciteit

* Bron: Energietrends
 

Hieruit volgen als beste bespaarders: optimale woningisolatie en ventilatie, efficiënte verwarming, bewuste- en zuinige mobiliteit (elektrische auto geladen met duurzaam opgewekte stroom), zonnepanelen, efficiënte (LED) verlichting en efficiënte apparaten, voornamelijk voor wassen, drogen, koelen en vriezen.18/02/2019

Damp and condensation in our homes

In December I attended a course about damp and condensation in homes. I wanted to learn a little more about how it impacts our homes what we can do when we are trying to save money, keep warm and improve the condensation in our homes.

It is known that living in a fuel poor home is a common cause for damp and condensation, but we aren’t always very good at working out which is which or what to do about it.

We are now in January, and it is a particularly cold day here in St Leonard’s. During the colder months, condensation is a major problem in many British homes, and it is often mistaken for damp.

So what is condensation?

When water is heated up, it becomes vapour and which is then held in the air. When this warm, moist air hits a cold surface (like a window or an external wall) it condenses and becomes water again. This means that water droplets form on the surface and over time this can become and problem and develop into black mould.

No one likes having black mould it looks and smells bad, and it can also cause health problems. If we don’t get on top of it, the black mould can damage our clothes, furniture, books, shoes and decorations.

Sometimes it is older homes that we associate condensation with, but condensation can be a problem in any property no matter how old it is. It is often worse in homes that have been modernised (or converted from a house to flats) as ventilation, and the circulation of air is reduced.

Controlling ventilation and air circulation around the home is very important in the prevention of condensation because this allows moisture-filled air to escape

 Where does all of this water come from?

A family of four can add moisture to the air equivalent to 30 to 40 litres of water a week just by breathing! On top of that showering, cooking, bathing and washing can all add up 15 to 20 litres of water a week.

A common culprit is drying clothes indoors which can add up 10 to 15 litres of water a week into the home.  

What is Damp?

Damp is the presence of unwanted moisture in the structure of a building. The most common damp is rising damp, normally caused by “capillary action” of moisture – which means that ground water is drawn up the wall in the capillaries of the wall.

One way to identify rising damp is the presence of salts on the wall – these are the nitrates present in the soil and ground entering the walls in the water and then showing up on the walls of our houses.

You might also notice a ‘tide line’, and the damp will likely only be present up to 1 meter up to the wall.

Other causes of damp include lateral damp. This happens when the ground level is higher than the walls. This often happens when garden landscaping or extensions have taken place. If these signs are present, then you will need to consult a damp expert.

 

However, if after reading this you think your house might be experiencing issues with condensation then here are some energy efficient tips.

   

Top tips for reducing condensation and conserving energy

•    Keep lids on saucepans when cooking

•    Dry your clothes outside, if possible, and definitely not on radiators

•    Have an up to date extractor fan, and keep it clean. Fans that run on a timer, humidistat or pull-cord typically have a rating of 8-30W. A 30W appliance would need to run continuously for nearly a day and a half to use one unit (about 15p) of electricity.

•    Keep the kitchen or bathroom doors shut when using them to avoid moisture entering the rest of the house. Either using an extractor fan or opening a window.

•    Keep fresh air circulating by moving furniture away from the external walls.

•    Warm homes suffer less from condensation, so you should make sure your house is well insulated.

•    You can catch condensation dripping from windows with condensation channels and sponge strips (available from DIY shops). If you wipe down windows and sills in the morning, this will also help, but be sure to wring out the cloth rather than dry it on a radiator.

 

Remember – the key to reducing condensation is ventilation, ventilation, ventilation!20/02/2019

Kamerthermostaat een graadje lager

De kamerthermostaat een graadje lager zetten bespaart 7 % energie. Dat is niet alleen 7 % energie maar ook een energiefactuur die 7 % lager wordt. Dit is toch aardig meegenomen.

Verwarm 's nacht tot 16°C en niet lager. Door de verwarming 1 uurtje voor het slapen gaan en bij afwezigheid lager te zetten, bespaar eveneens.

Een leuke tip om toe te passen en echt niet moeilijk. 


01/03/2019

Grote stappen maken in energie besparen: isoleren!

Zoals in mijn eerdere blog al vermeld; de totale energiebehoefte hangt vooral af van hoeveel verwarming je nodig hebt voor je woning.
Om grote stappen te maken in het energiezuiniger worden is het dus belangrijk om te beginnen met het beperken hiervan, ofwel Isoleren.

Indien je woning nog niet goed ingepakt is met isolatie, laat de woning dan geheel isoleren. Vooral gevels en dak zijn belangrijk.
Ongeveer de helft van de oudere woningen is nog niet goed geïsoleerd en dan gaat er veel kostbare warmte verloren. Bovendien voelt een niet goed geïsoleerde woning niet comfortabel aan.
Je gaat toch zelf ook niet goed gekleed de winterse kou in?
Vooral het vullen van een lege spouwmuur met isolatie is goedkoper dan men denkt en vaak al binnen 3-4 jaar terug te verdienen!
Ook een goed geïsoleerd dak bespaart veel gas en een handige doe het zelf-er kan met de juiste informatie van een deskundige dat eventueel ook zelf doen. 

Met een goed geïsoleerd huis bespaar je heel veel kosten én krijg je een veel hoger wooncomfort.

In onderstaand plaatje wordt het gemiddelde warmteverlies weergegeven.
Zoals je ziet gaat er ook nog veel warmte verloren door ramen en als je ventileert. Nu is een goede ventilatie wel belangrijk, maar ook dat kan veel zuiniger... daar kom ik in een volgende blog graag op terug!


Gerelateerde afbeelding


05/03/2019

Alle SHINE woningen krijgen een woonmeter

In alle SHINE woningen wordt een woonmeter geplaatst. Op de woonmeter kunt u aflezen hoe hoog (of laag) de temperatuur is in de kamer of hoe het zit met de luchtvochtigheid. De meters worden geplaatst door een medewerker van Goed Wonen. De medewerker zal ook een gratis energiescan uitvoeren in de woning en zal de woonmeter plaatsen. Meteen zal u worden uitgelegd hoe u van de woonmeter gebruik kan maken. 


De woonmeter zal een tijdje in de woning blijven tot de medewerker van Goed Wonen deze terug komt halen. De medewerker neemt op dat moment de tijd om met de bewoner de resultaten te bespreken. 

Benieuwd naar de ervaring, 28/02/2019

Easy steps to reduce energy

On 25/02 we held a meeting in Ferques. In this meeting we explained the attendees how they can easily reduce energy consumption with the energy kits. They were surprised how they could reduce water consumption by using a hourglass in the shower, a water saver in the toilet, and a water saver on the tap. 29/03/2019

Workshop saving energy

On 25/02/2019 we were invited to meet local residents. We were asked to raise awareness of energy savings. The local residents we met do not have problems with money, however they were very interested to learn how to understand your energy bill and how to save water. In the end they received the energy kit to test the given tips and tricks at home. 
31/01/2019

Inspiring visit to wood pellet boiler

Have you been thinking about a wood pellet boiler yet?

We organised a visit to a house which is equipped with a wood pellet boiler in Crémarest. The owner told us that he replaced his fuel-boiler by this new boiler and that he insulated the house. He showed us that the energy consumption has dropped and that the greenhouse gas emissions have been reduced. 

The installer of the boiler also attended the visit and gave advice. To make a long story short: a very inspiring visit!
02/04/2019

The role of the energy adviser

For a year now, I have been helping families to reduce their energy consumption. It is a very interesting job because I meet the same people more than once, a network is build and I can establish a climate of trust. Because I meet the families every month I'm also able to check if they really understand my tips and tricks and I can repeat the advice if needed. 29/03/2019

Creating Sustainable Habits

I generally think I am pretty good at reducing my energy bills and carbon emissions. My boiler is relatively efficient and my house is well insulated. However, inspired by this post from the Energy Saving Trust I started to think about what else I could do.  

A lot of the actions we can take to reduce our carbon emissions rely on us changing habits. Wendy Wood, a researcher from the University of Southern California says that 40-45% of daily behaviours are habits. Once an action becomes a habit it is much more likely to be sustainable. I started to think about what I already do at home – like having showers over baths and turning the thermostat down 1 degree – but  what I might like to improve on?

From the list on Energy Saving Trust I think that there are two that I am currently not doing as much as I would like. I often over fill my kettle. It isn’t a big change but I am interested to look at using this as a way to examine making other changes.

 

I considered the following changes:

 • Use a bowl to wash up rather than a running tap and save £25 a year in energy bills.
 • Cutback your washing machine use by just one cycle per week and save £5 a year on energy.
 • Only fill the kettle with the amount of water that you need and save around £6 a year.

I mainly use a dishwasher at home and as I hate laundry I am pretty sure that I have already streamlined this to the essentials, but I would like to stop over filling the kettle. Although it is only a small change, it is also a good opportunity to think about the process of making new habits. The main reason I overfill the kettle is that I am simply not thinking about it when I fill it.

When learning trying to establish new energy efficiency behaviours it can be useful to ensure that the goal is SMART? What do I mean by this – SMART goals are a way of ensuring that your goals are achievable – the goal must be Specific, measurable, achievable, relevant and time-bound.

Specific  - Only fill the kettle to the amount needed for each use.

Measurable – I will record on a chart each time I use the kettle without overfilling.

Achievable – this goal is defined and I am capable of achieving this goal.

Relevant – I have identified that I this is a relevant goal in reducing my energy usage in the house.

Time-bound  - I will keep a record for a week to see if I can keep it up.

 

So, how did it go?

I wanted to make this as achievable as possible so I attached a reminder to the kettle and put the chart on my fridge to record every time I filled the kettle. Having the prompt on the kettle was really helpful but the chart on the fridge didn’t really work as I don’t use the kettle a set number of times. I have left the prompt on the kettle and I feel that I am becoming more aware of how much water I actually need for different tasks.

 

However, one of the issues that came up was encouraging my other family members to make changes too. In the next post I will explore what might work in encouraging others to make changes in how the use energy in the house.


18/04/2019

Encouraging others to reduce Energy Consumption

There are a number of memes about Dads and Energy – tropes that involve family battles over thermostat settings and lights being switched off.

My childhood was not much different; my parents were very much of the “put another jumper on” brigade. Lights were continuously being switched off and leaving the house was a checklist. To say my house was cold and dark, would be an exaggeration – but not entirely and I really don’t like being cold at home. I want to reduce our household energy consumption while balancing it with staying warm. I talked on my last post about how to build habits that reduce energy consumption and started to think about how to encourage those we live with to make the changes too. I did a few searches on the internet, and the main points are below:

1. Saving money as motivation

We know this from encouraging our communities to reduce energy consumption that overall the biggest motivation for making changes is the possibility to reduce bills and save money. That isn’t to say that concern for the environment isn’t a factor – but the concrete ability to see savings in terms of bills and money saved is consistently voiced as a major motivation.

2. Make it simple

This links back to my last post and using SMART goals or breaking down the change into something small and manageable. Similarly, another trick to help make something more memorable is to link it to something else – for example checking the lights are off when you lock the front door for the night. As you can see in my last post, we now have a reminder on the kettle for each time we fill it.

3. Communicating why it is important for me

I live with my husband who is also motivated to make changes to reduce our energy consumption. However, like most of us, the lack of immediacy in impact can lead us to forget or have other priorities. I discussed wanting to make further changes with my husband who was enthusiastic, but we both agreed that we have established a good foundation in how we live and that new habits are better built up one by one.

24/04/2019

Logische stappen naar volledige duurzaam worden

Zoals in de vorige blog al aangegeven: als je naar een duurzame woning wlt en je energieverbuikskosten wil verlagen is isolatie de belangrijkste 1e stap.

Hiermee wordt de energiebehoefte al flink verlaagd.

Hierna kun je aan de slag met het verduurzamen van de energie opwekkers.
De meest logische vervolgstappen na isolatie zijn;

1. Het plaatsen van een hybride warmtepomp
Met een hybride lucht/water warmtepomp kun je gemiddeld een besparing op gebruik van fossiele brandstof (vaak Aardgas) realiseren van tot wel 70%.
De warmtepomp wordt naast de CV ketel geplaatst en aangesloten op de centrale verwarmings installatie en zorgt bij buitentemperaturen tot ca. 5 graden boven nul voor een efficiente verwarming.

Let er wel op dat de lagere verwarmings watertemperatuur voldoende warmte kan leveren en afstaan aan de vetrekken. Met vloer-of wanverwarming systemen is dat meestal geen probleem, maar bij radiatoren moet dit goed bekeken worden. Plaats indien nodig grotere (laag-temperatuur) radiatoren.

2. Het plaatsen van zonnepanelen
Met een set zonnepanelen kun je het extra verbruik van de warmtepomp zelf duurzaam opwekken én zoveel als mogelijk van het oorspronkelijke elektriciteit verbruik.
Zonnepanelen zorgen voor zelf opwekking van puur duurzame eigen elektriciteit met een uitstekend financieel rendement én voor het minder afhankelijk worden van prijsstijgingen in de toekomst. Een gemiddeld zonnepanelen levert op een gunstige lokatie ongeveer 250 -300 kWh per jaar. Plaats echter niet veel meer zonnepanelen dan je eigen (toekomstig verwacht) jaarverbruik voor een optimaal (financieel) rendement.

Na deze 2 vervolg maatregelen ben je al flink op pad naar een energieneutrale toekomst.

Na deze maatregelen kun je verder met het optimaliseren van de ventilatie in huis (systeem met CO2 regeling en warmte terugwinning), het maken van sanitair warmwater via de zon (zonneboiler), het verduurzamen van je mobiliteit (electrisch rijden) en nog veel meer.....

Samen op weg naar een duurzame toekomst voor u zelf en voor uw kinderen!


24/04/2019

Wees voorzichtig met koelkasten en diepvriezers bij warmer weer - douchetips

Met deze warme dagen genieten we meer van een frisse consumptie of ijsje of bewaren we producten beter in de koelkast. Hier alvast enkele tips om energie te besparen :

1. Een volle diepvriezer is zuiniger dan een halfvolle, de inhoud van de diepvries houdt namelijke de koude vast.

2. Ontdooi regelmatig de diepvriezer, een ijslaagje van twee millimeter betekent een meerverbruik van 10 %. Ondooi tijdig. 
3. Zet de temperatuur van de diepvriezen op -18°C of hoger.  Iedere extra graad betekent een meerverbruik van vijf procent.

4. Zet de temperatuur van de koelkast op 5 of 6°C. Elke graad geeft zijn meerverbruik van tien procent. Zet de koelkast op een koele plaats en tien centimeter van de muur.

5. Een slecht sluitende deur van een koelkast lekt energie. Eventueel te verhelpen door in te wrijven met talkpoeder.


Met de warme dagen wordt al vlugger een douche genomen. Hier alvast enkele besparende tips : 

1. Een bad verbruikt de helft meer water en energie dan een douche (als je er niet te lang onder staat!)

2. Gebruik een douche om te douche tijd te beperken
3.  Een spaardouchekop bespaart je de helft aan water en energie in vergelijking met een gewone douchekop
4. Eéngreepskranen mengen sneller op de gewenste temperatuur


Agenda voor de komende maanden :

Blijf je meterstanden bijhouden, geeft een mooi beeld van je energieverbuik 

Studiebezoek Loos-en-Gohelle :15 juni, meer details volgen. 

Evalutatie woonmeters 

Oktober : energiebeurs met workshops, meer details volgenwww.energiebespaarshop.be

31/01/2019

Inspiring visit to wood pellet boiler

Have you been thinking about a wood pellet boiler yet?

We organised a visit to a house which is equipped with a wood pellet boiler in Crémarest. The owner told us that he replaced his fuel-boiler by this new boiler and that he insulated the house. He showed us that the energy consumption has dropped and that the greenhouse gas emissions have been reduced. 

The installer of the boiler also attended the visit and gave advice. To make a long story short: a very inspiring visit!